Svatý Jan pod Skalou

Tahle obec leží uprostřed listnatých lesů a vápencových skal a nachází se kousek od Berouna. Už v roce 1889 tudy vedla první dochovaná značená stezka Václava Náprstka, která vede z Berouna na Karlštejn. Bývalý benediktinský klášter, kostel svatého Jana Křtitele i jeskyně svatého Ivana bývají přístupny veřejnosti. Udělejte si výšlap na výhlidku s mohutným křížem – až vyjdete na skálu, čeká vás překrásný výhled do údolí Loděnice. Přímo v obci je hotel a restaurace Obecná škola, kde si můžete pochutnat na české kuchyni. A kdyby vám tenhle výlet nestačil, v blízkém okolí se můžete vydat do zatopeného lomu Amerika nebo Koněpruských jeskyní.


Vyhlídka Máj

Naprosto dechberoucí pohled na zákrut řeky Vltavy se vám naskytne z vyhlídky Máj, kterou najdete v těsné blízkosti vesnice Teletín, ležící mezi Štěchovicemi a Rabyní. Z vesnice se na vyhlídku vydejte po žluté značce, je to lehce přes kilometr. Stezka vás provede lesem s nádhernými habry, buky a duby. Podle místních je nejlepší čas pro návštěvu právě na podzim, protože z těch barev vás budou oči přecházet.


Dobčické rybníčky

V pošumaví kousek od Českých Budějovic vám dveře do přírody otevře přírodní park plný rybníčků, tůní a mokřin o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních. Na pomalé toulání podzimní krajinou je tahle oblast jako stvořená. Za vidění stojí i útulné dřevěné chatičky na pronájem postavené přímo na vodní hladině.


Lednicko-valtický areál

Tenhle zámecký komplex, který je obklopený třemi rybníky a nachází se ve vyhlášené vinařské oblasti, patří mezi klenoty jižní Moravy a ani mimo hlavní sezonu neztrácí svůj půvab. Právě teď vás během návštěvy čeká i bohatý program. Do 29. října můžete navštívit výstavu Písečný svět se sochami z mořského písku. Od 28. do 31. října probíhá Čokoládový festival Valtice a na 29. října je přichystaná tradiční Sedlecká zabíjačka se spoustou burčáku, mladého vína a zabíjačkových specialit.


Ještěd

Ikonická dominanta Libereckého kraje je ideálním místem na podzimní turistiku. Těm, co se rádi projdou, se nabízí trasa po modré turistické značce z Horního Hanychova o délce 3,4 kilometru nebo 4,8 kilometru dlouhá cesta přes Pláně pod Ještědem a dále po červené turistické značce až na vrchol k hotelu Ještěd. Tam určitě stojí za to chvíli pobýt a dát si něco dobrého na zub v hotelové restauraci s úžasným výhledem do okolí. Za pěkného počasí dohlédnete na nedaleké Jizerské hory, Liberec i Kronoše. Až vrchol zdoláte a budete zpět na parkovišti (kabinová lanovka po loňské havárii zatím stále nejezdí), stavte se v blízkém Liberci. Místní radnice je novorenesanční skvost a na náměstí je hned několik útulných kaváren.


Kostelec nad Orlicí

Nový Zámek Kinských nabízí od 26. do 29. října návštěvníkům něco navíc než jen běžnou prohlídku 13 zámeckých pokojů. Součástí expozice Život v biedermeieru, která seznamuje s osudy rodu Kinských a životním stylem šlechty v první polovině 19. století, jsou i podzimní aranže od vyhlášených zámeckých floristek. Vaše oko tak potěší výzdoba v podobě květin, podzimního listí a plodů, a vy tu tak můžete načerpat inspiraci i pro váš domov.


České Švýcarsko

V srpnu tuhle turistickou oblast poničil požár, od 1. října 2022 je ale opět přístupný symbol Českého Švýcarska – Pravčická brána. Bez obav můžete navštívit i další místa jako skalní hrad Šaunštejn, Českou silnici, romantický Dolský mlýn, značené trasy v okolí Janova, Janovskou rozhlednu a většinu turistických cílů v severovýchodní části národního parku, kterých se požár nedotkl.


Úštěk

Na den vzniku Československé republiky (28. října) budou v malebném městečku v okrese Litoměřice probíhat oslavy ve stylu První republiky. Co všechno můžete vidět? Příjezd prezidenta T. G. Masaryka a jeho proslov, průvod všech vystupujících, retro kapely, výstavu dobových předmětů, divadla, dílny i velký řemeslný jarmark. Pokud pojedete přes 20 kilometrů vzdálenou Roudnici nad Labem, zastavte se v cukrárně Dortletka na tradiční prvorepublikový dortík se stejným názvem, jehož recept je rodinným tajemstvím. Prozradíme ale, že je ze šlehaných bílků a kávy a chutná božsky!

Zdroj: magazín Kondice