Objem běhání

Pokud chceme zlepšit výkon při běhu, musíme zvýšit základní (aerobní) vytrvalost, tedy výdrž při běhání. K tomu nám pomůže zvýšení najetých kilometrů během týdne. Důležité je, abychom běhali v aerobní zóně, tzn. j. v zóně, u které naše tělo využívá kyslík. Tato zóna se většinou udává pomocí hodnot srdeční frekvence v určitém rozmezí, kterou má každý jedinec jinou.

Rychlost

Zlepšení rychlostních schopností patří k jedněm nejefektivnějších způsobů, jak zvýšit tempo při běhání. Trénink rychlosti zvyšuje tvorbu myoglobinu, který transportuje kyslík do mitochondrií, kde se tvoří ATP (adenosintrifosfát). Právě ATP dodává svalům energii. Pro rychlejší a efektivnější zásobování organismu energií se využívá kreatin. Kreatin monohydrát patří k nejprostudovanějším doplňkům stravy a prokazatelně zlepšuje nejen výkon, energii a sílu, ale zlepšuje také kognitivní funkce.

Výběhy do kopců

Během kopců můžeme zlepšit nejen rychlost běhu na rovině, ale také silovou vytrvalost dolních končetin. Běh do kopce je vynikajícím a efektivním zpestřením tréninku, při kterém tělo pracuje ve vyšší intenzitě, zvyšuje se výkonnost, zrychlí se a prodlouží krok, posílí se kardiovaskulární systém a zdokonalí se ekonomika běhu.

Posilování dolních končetin

Spousta lidí si myslí, že pokud chce zlepšit výdrž při běhání, stačí mu jen běhat. Avšak posilováním celého svalového korzetu zlepšíme nervo-svalovou koordinaci a výbušnost svalů.

Strava

V našem jídelníčku bychom měli mít dostatek bílkovin pro ochranu a obnovu svalstva. Máme-li před sebou dlouhý trénink, je třeba doplnit právě rychle vstřebatelné sacharidy a látky, které mineme během pohybové aktivity. V takovém případě je třeba před výkonem užít hypotonický nápoj nebo během výkonu energetický gel či lehce stravitelnou tyčinku, která vám zajistí dostatek energie na několik hodin.

Regenerace a spánek

K jedním z nejpodceňovanějších aspektů regenerace a celkového zdraví patří spánek. Pokud se chceme dlouhodobě zlepšovat, měli bychom si dopřát 7 – 8 hodin kvalitního spánku. Právě když spíme, dochází k obnovám a tvorbě různých buněk a vláken, která se cvičením poškodí.

Strečink

Strečink dokáže kompenzovat zatížení, zmírní svalové napětí, uvolní svaly, uklidní srdečně-cévní systém a centrální nervovou soustavu, čímž v nich zlepší cirkulaci krve. Takto se do svalů dostanou živiny snáze. Strečinková cvičení se ve velké míře podílejí na regeneraci svalstva a pomáhají předcházet zraněním.