Imunita je takový náš strážce. Bdí nad námi ve dne v noci, bojuje s miliony virů a bakterií, odráží a likviduje škodliviny, které na nás útočí zevnitř i zvenčí. Její sílu můžeme ovlivnit hned několika způsoby. Stravou, pohybem, kvalitou spánku, celkovým životním stylem. Obrovský vliv na stav imunity má také psychika. Ne nadarmo se říká, že stav těla odráží stav duše.

Co je to psychosomatika

Aby celé tělo, a tedy i imunita, správě fungovalo, musí být v harmonii s psychikou. Jakmile je naše psychika narušená, je oslabené i tělo, a pomalu nás začínají sužovat zdravotní problémy. Počínaje únavou přes nachlazení až po ta nejzávažnější onemocnění. Dostáváme se tak k pojmu psychosomatika, který je odvozený z řeckých slov psyché (duše) a soma (tělo). To, že psychický stav dokáže přímo ovlivnit stav fyzický, dokazuje i řada klinických studií. Ale jistě to moc dobře víte i vy sami.

Veselá mysl, půl zdraví

Trápí vás častá nachlazení, rýmy, bolesti hlavy, neúměrná únava? I přesto, že tělu dáváte všechny potřebné vitamíny, stále se necítíte dobře, stále to není ono? Možná je čas zamyslet se nad tím, jak se cítíte uvnitř. Jaké máte pocity. Máte radost i z maličkostí? Díváte se na svět pozitivně nebo jste spíš skeptičtí? Co vás lehce vyvede z míry, vystresuje vás? Jste opravdu šťastní?

Dlouhodobý stres, negativní emoce, pocit psychického vyčerpání. To všechno má přímý vliv na naši imunitu. Centrální nervový systém totiž pomocí hormonů řídí imunitu. A tvorba některých hormonů je přímo navázaná na psychiku (nejznámější je asi serotinin neboli hormon štěstí).

Jakým emocím se vyhýbat? Nejnebezpečnější je pocit strachu, křivdy, zlost a úzkost. Tyto emoce způsobují produkci velkého množství hormonů, na kterou tělo může reagovat zánětem. Ten se pak projevuje různě – od nachlazení až po autoimunitní onemocnění.

Samozřejmě, že ne všechno, co nás v životě potká, je pozitivní. Může se nám stát řada špatných věcí, setkáme se s různými lidmi, překážkami, nezdary… Ale je jenom na nás, jaký k nim zaujmeme postoj. Život se stává jednodušší, pokud to negativní přijmeme a vezmeme si z toho poučení. Protože každá mince má dvě strany. Tak se na tu jednu stranu, negativní, podívejte, poučte se, ale pak ji otočte a soutřeďte se na to, co vám to přineslo pozitivního a pokračujte dál. Takový postoj dokáže jako zázrakem změnit naše emoce, myšlenky, činy a ve výsledku i zdraví.

Psychické zdraví můžete ovlivnit. Tady je pár tipů:

  • Těšte se do práce, i když vás v ten den čekají ne zrovna příjemné záležitosti. Myslete na to, že až bude den u konce, budete si moci říct, že jste ho zvládli!
  • Co takhle vstávat s úsměvem? Možná vám to zprvu přijde zvláštní, ale uvidíte, že z umělého úsměvu se po pár dnech stane úsměv skutečný.
  • Jde na vás smutek? Udělejte si pauzu, přečtěte si nějaký veselý příběh, vtip nebo pusťte zábavné video. Dobře vás to naladí.
  • Zacvičte si, zaběhejte nebo běžte jen tak na procházku. Snažte se vnímat okolí a zaměstnávat jím mysl.
  • Vyzkoušejte osvědčené bylinky našich babiček: meduňka, levandule, rozchodnice, maral a nebo ginkgo biloba.
  • Slyšíte, jak se vedle někdo hádá? Pokud je to možné, odejděte a nenechte se vtáhnout do takového negativního rozhovoru. Případně si do sluchátek pusťte oblíbenou hudbu.
  • Nebuďte na sebe tak přísní. Udělali jste chybu? Berte ji jako ponaučení. Chybovat je přece lidské. Přijímejte sebe sama, a hlavně se mějte rádi.
  • Berte život jako hru. Jejím smyslem je hrát ji. I když někdy přijde horší karta.