Bakteriální vaginóza by se dala definovat jako patologická změna poševního prostředí způsobená přemnožením bakterií narušujících vaginální mikroflóru. Ty potlačují „hodné“ bakterie, které ženám zajišťují kyselé pH v pochvě a chrání ji tak před patogeny. Může se vyskytnout i u žen, které nejsou sexuálně aktivní. Ve třetině případů může vaginóza odeznít sama, když se ale neřeší dostatečně promptně, může způsobit i další zdravotní komplikace. Proto je velmi důležité myslet především na prevenci a v případě potřeby podniknout patřičné kroky včas.

Jaké jsou příznaky?

Ne vždy vám vaginóza způsobí viditelné potíže. Pokud ano, jednou z nich je nepříjemně páchnoucí šedobílý výtok, trápit vás také může svědění, pálení a vaginální suchost. Dále se mohou vyskytovat nepříjemné pocity při močení nebo bolest při pohlavním styku. Jestliže pociťujete některé tyto příznaky, je na čase je začít řešit. I lehký zánět může zvyšovat riziko nákazy sexuálně přenosnými chorobami a otevírat dveře dalším, nebezpečnějším, infekcím.

Jak bakteriální vaginóze předcházet?

Mezi základní poučky, jak vaginóze předcházet, patří dodržování základních hygienických návyků jako například častá výměna tampónů a vložek během menstruace, pro intimní hygienu používejte jemné a ideálně neparfemované přípravky a k praní spodního prádla nepoužívejte aviváž. Přichází léto, kdy se riziko zvyšuje například při nošení mokrých plavek. Univerzální radou je si mokré nebo vlhké plavky vždy měnit za ty suché. V rámci prevence, pro udržení přirozeného pH pochvy a k zabránění opakované bakteriální vaginózy, můžete využít vaginální gel LactoFeel®*. Stačí použít 1 až 2 tuby týdně. Jestliže užíváte antibiotika, měla byste zvážit preventivní kůru na 4-5 dní po jejich dobrání, aby se vám vyvážené fyziologické prostředí obnovilo pomocí již zmíněných „hodných“ bakterií.

Jak na bakteriální vaginózu

Vaginální gel LactoFeel® také pomáhá odstranit nepříjemný zápach, abnormální výtok a nepohodlí bakteriální vaginózy. V tomto případě používejte 1 tubu denně po dobu 7 dní. Pokud se příznaky nelepší, nebo naopak ještě zhoršují, je nutné navštívit gynekologa, který provede potřebné testy
a navrhne vhodný způsob léčby. Příznaky proto nepodceňujte a v rámci prevence zařaďte vaginální gel do své rutiny.

* Čtěte pečlivě návod k použití zdravotnického prostředku, informace o bezpečném používání a úplný určený účel použití. Lactofeel je zdravotnický prostředek, certifikát vydala notifikovaná osoba číslo 0051. Zdravotnický prostředek LactoFeel je určen k obnově vaginálního pH v situacích, kdy došlo ke zvýšení pH nad normální rozmezí.