Ananas, bílé fazole a cottage cheese. To jsou potraviny, na které mám silnou intoleranci a měla bych se jim rozhodně vyhýbat. Mám také omezit konzumaci mléka a mléčných výrobků, sýrů, ústřic, jahod, bazalky, ale třeba také řasy chlorelly. Z další obsáhlé laboratorní zprávy, která monitoruje alergie, jsem se dozvěděla, že si také musím dávat pozor na jablka, lískový oříšek, píchnutí vosy a jarní pyly (bříza, líska, olše).

„Intolerance na potraviny může vyvolávat nejrůznější problémy, které si ani s konkrétním jídlem nespojíte, protože se mohou dostavit i několik hodin či dnů poté, co jste ji snědli. Může to způsobit nejen trávicí potíže, nadýmání či plynatost, ale třeba taky bolest hlavy, podrážděnost, problémy s pletí, anebo to ovlivní váš sportovní výkon,“ říká Jan Špička, klinický biochemik ze společnosti NutriMed Lab.

NutriMed Lab nabízí komplexní a přesné vyšetření, které je svým rozsahem nejširší na českém trhu a váš alergolog vám ho pravděpodobně nenabídne. Potravinové vyšetření zkoumá intoleranci na 283 druhů potravin, laboratorní zpráva na alergie vyhodnocuje 295 alergenů. A to vše z odběru kapilární krve, což je v praxi asi pět kapek krve, které vám odborníci z NutriMed Labu přijedou nabrat až domů.

V obou vyšetřeních jsem dopadla dobře. Test na potravinové intolerance (zjišťuje se hladina protilátek IgG) mi vlastně potvrdil, že je dobré své tělo poslouchat. Ananas kupuji jen o Vánocích na přání dětí. Eidam ani goudu nemusím, jogurty jím spíše z donucení. Jen toho grilovaného camembertu a mozzarelly s bazalkou mi bylo líto – obojí jsou moje oblíbené letní večeře. Naštěstí si je občas dopřát mohu. „Takhle často reagují děti. Potraviny, proti kterým mají protilátky, jim nechutnají. Vyšetření může maminkám vysvětlit, proč tomu tak je,“ dodává Špička.

může se to zhoršovat

Tyto odběry by doporučil i Václav Hořejší, molekulární imunolog z Ústavu molekulární genetiky. „Odhalení netušené konkrétní alergie či intolerance může vysvětlit nepříjemné příznaky doposud neznámého původu. I drobná intolerance může znepříjemňovat život a postupně se zhoršovat.“

Vysazením problémových potravin zlepšíte nejen svou kondici, ale zároveň můžete alergii eliminovat. „Proto bych doporučil, poté co problémové potraviny vyloučíte, vyšetření po třech až šesti měsících zopakovat,“ uvádí klinický biochemik Špička. NutriMed Lab má pro své klienty připravenou aplikaci, kde najdou všechna vyšetření pohromadě, přidat si mohou i výsledky svých rodinných příslušníků. Se zprávou můžete zajít i ke svému lékaři či alergologovi, mnohé jim napoví.

Jedno vím určitě: obě vyšetření nechám co nejdříve udělat i dceři, u které se čas od času alergické reakce na potraviny objevují.

Co vám vyšetření řekne

Společnost NutriMed Lab nabízí dvě komplexní vyšetření. První z nich zjišťuje intolerance na 283 druhů potravin (mléko, vejce, maso, ryby, obiloviny, ořechy, luštěniny, ovoce, zelenina, koření, jedlé houby, nové potraviny, káva, čaj a další). Druhé vyšetření ověřuje citlivost na 295 alergenů ze 165 zdrojů (pyly bylin, trav, stromů, roztoči, luštěniny, cereálie, koření, ovoce, zelenina, ořechy, šváby, spory a kvasinky, mléko, vajíčka, ryby, maso, zvířata a další). Více informací na www.poznejalergie.cz