V internetových diskusích matky zastávají dvě odlišná stanoviska jedny tvrdí, že dítěti je třeba čistit odmalička zuby pastou s fluorem, nebo tedy přesněji s jeho sloučeninou fluoridem, a nejraději by dítěti dávaly fluor i jinak, druhé se naopak snaží fluoru úplně vyhnout, protože je podle nich toxický.

Pilulky způsobují skvrny

Jak to tedy je? „Význam fluoridů v prevenci vzniku zubního kazu je prokázaný a jde spolu s důkladným čištěním zubů o preventivní opatření. Ale fluoridy působí zejména lokálně. Dřívější domněnka, že celkově podaný fluorid, který se vstřebá přes střevo, vyvíjející zub posílí ještě před jeho prořezáním do dutiny ústní, je mylná,“ shrnuje nejnovější poznatky stomatolog Jan Stuchlík. Fluoridové tablety podle něj nemají při pravidelném používání zubní pasty význam a při jejich nadužívání je navíc riziko vzniku fluorózy neboli křídových skvrnek ve sklovině zubů, které zkrátka nevypadají hezky.

Nejde navíc jen o postoj zubařů, protože odborná stomatologická komora se na tom před několika lety shodla s odbornou společností pediatrickou a odbornou společností dětských praktiků. „Zhodnotili jsme výsledky různých výzkumů a doporučujeme, aby pediatři rozhodně nepředepisovali fluor plošně, ale aby během roční přehlídky zhodnotili i stav chrupu dítěte a případně fluor předepsali,“ vysvětluje dětská lékařka Hana Cabrnochová. Podle ní proti plošnému podávání mluví i fakt, že fluor je v tabletkách a lékaři nechtějí v dětech vzbuzovat dojem, že stačí spolknout pilulku a problémy se vyřeší nebo se jim předejde.

Máte kazy? Tak to řekněte

Mému nejmladšímu dítěti byl rok letos v červnu a o fluoru a jeho podávání či nepodávání na preventivní prohlídce nepadlo ani slovo. „Vaše lékařka nejspíš vychází i z toho, v jakém stavu mají chrup starší sourozenci dítěte,“ vysvětluje Cabrnochová. Pokud se v rodině vyskytuje velký počet kazů a to i u rodičů, pak je pravděpodobné, že si nějakým způsobem s dětmi předají i bakterie, které se na rozvoji kazů podílejí. Stačí například, aby rodič s kazy na chrupu olizoval dítěti dudlík, pokud spadne na zem, či ochutnával jídlo ze lžičky, kterou ho krmí. Je proto rozhodně potřeba, aby rodiče dětského lékaře svých potomků na vyšší výskyt kazů v rodině upozornili, možná jsou právě oni adepty na podávání fluoru v tabletkách.

A čistíte si zuby dobře?

Pokud jde o riziko vzniku kazu, podle lékařů daleko vyšší roli než podávání fluoru, který posiluje zubní sklovinu, hraje správné a pravidelné čištění chrupu a to už od raného dětského věku. Nicméně docela brzy se má začít i s fluoridovou pastou. „Doporučujeme, aby ji rodiče používali od doby, kdy se klubou první stoličky, což bývá kolem roku a půl,“ upřesňuje Cabrnochová. Radí rovněž, aby rodiče vzali dítě co nejdříve k zubaři, aby si na jeho vyšetření zvykalo v době, kdy ho ještě zuby nebolí a nespojovalo si tak později prohlídku chrupu s nepříjemnými zážitky. Bohužel, dětských zubařů ochotných brát nové pacienty je málo, počítejte s tím. Ideální by bylo mít jej už od dvou let věku dítěte, nejzazším mezníkem, kdy má potomek začít chodit ke stomatologovi, jsou pak šesté narozeniny.