Jednou z hlavních výhod odporových gum je jejich versatilita. Lze je použít k vykonání široké škály cviků pro posilování různých svalových skupin. Jsou ideální pro funkční tréninky, kde se cvičí více svalových skupin najednou a napodobuje se pohyb z běžného života.

Přizpůsobitelnost odpory je další klíčovou výhodou. Odporové gumy jsou dostupné v různých úrovních napětí, což znamená, že je lze snadno přizpůsobit vašemu současnému fitness stavu a cílům. Jak se vaše síla a vytrvalost zlepšují, můžete postupně zvyšovat odpor.

Odporové gumy jsou také lehké a snadno přenosné, což z nich dělá skvělý nástroj pro cestování. Můžete je snadno zabalit do kufříku nebo tašky a cvičit kdekoliv - v hotelu, parku nebo na pláži.

Poslední, ale neméně důležitou výhodou je, že cvičení s odporovými gumami je velmi šetrné k kloubům. Na rozdíl od tréninku s volnými vahami gumy poskytují konstantní odpor po celou dobu pohybu, což minimalizuje riziko zranění.

Výcvik s odporovými gumami je tedy skvělou volbou pro lidi všech věkových kategorií a fitness úrovní. Nabízí efektivní a pružný způsob, jak zlepšit kondici, sílu a celkovou fyzickou kondici.

Hlavní zapojené svaly:

deltové (ramenní)

Vedlejší zapojené svaly:

břišní, prsní, svaly vrchní části zad

Na co jsou tlaky s odporovou gumou skvělé?

Jedná se o skvělý cvik na posílení ramen a horní části těla. Díky tomu, že guma není stabilní, zapojí se i menší svaly v ramenou, které musí stabilizovat pohyb.

Vybavení

odporová guma

Základní instrukce

1. Stoupněte si na šířku boků a srovnejte se.

2. Prostředek gumy si dejte pod chodidla, volné konce chyťte do dlaní.

3. Paži, se kterou budete cvičit, vytáhněte s gumou k rameni, druhou nechte u boků.

4. Pojďte od ramene tlak proti gumě do úplného propnutí paže, kontrolovaně vraťte zpátky k rameni a opakujte.

Správná forma a dýchání

U tlaků s odporovou gumou je potřeba především kontrola. Pohyb nahoru může být dynamický, ale při propnutí paže byste měli mít nad pohybem kontrolu a pomalu spustit paži zpátky k rameni. Po celou dobu provedení cviku stůjte pevně na celé ploše chodidel a mějte pevný střed. Nadechněte se do trupu před provedením cviku a vydechněte v jeho poslední třetině.