Že bychom měli zhubnout, si asi myslí většina z nás. Je ale rozdíl, zda nám překáží ‚špíčky‘ na břiše nebo desítky kilogramů. Prvním krokem k úspěšnému sportovnímu startu, který nás i zbaví kil, je správně si určit, do které váhové kategorie spadáte. A podle toho se rozhodnout, kterému typu pohybu se oddat.

„Je nutné si uvědomit, že pro lidi s nadváhou je možné nazvat sportem i aktivitu, která těm ostatním může připadat nedostatečná,“ upozorňuje ortoped Vít Heblt, náměstek léčebné péče a současně primář ortopedicko-traumatologického oddělení litomyšlské nemocnice. A hned dává příklad: „Pokud při výšce 170 cm vážím třeba 100 kg a půjdu na výlet, tak člověk stejně vysoký, ale vážící 70 kg, by si musel na záda vzít třicetikilový batoh, abychom se spolu mohli měřit.“ Ano, když dva dělají totéž, není to totéž. Čím více kilogramů s sebou nosíme, tím opatrnější bychom měli být.

POZNÁTE, JAK NA TOM JSTE?

Obezita se dnes již pokládá za nemoc. Odhaduje se, že v naší populaci nadváhou a obezitou trpí až polovina obyvatelstva. Jak na tom jsme, se můžeme dozvědět, když si spočítáme takzvaný Body mass index (BMI – index tělesné hmotnosti). Svoji hmotnost vydělte výškou v metrech na druhou. Pokud vám vyjde číslo někde mezi 18,5 až 24,9, je vaše hmotnost normální. Od 25 do 29,9 máte nadváhu a od 30 se už řadíte mezi obézní. Ale pozor! BMI je pouze číslo a u některých lidí může ukazovat falešnou nadváhu, až obezitu. Nezohledňuje totiž složení těla. Takže pokud máte více svalové hmoty, která je těžší než tuk, může být vaše BMI paradoxně vyšší a ‚tabulkově‘ spadnete do políčka ‚nadváha‘, i když tam ve skutečnosti nepatříte.

ZACVIČTE SI

Vytáhněte ze skříně cvičební podložku, zařaďte tuto lekci do svého cvičícího plánu a vytvarujte si sexy boky a štíhlá stehna. V tomto videu ze série problémové partie vás lektorka Alena Vídeňská naučí, jak zpevnit boky a vnější stranu stehen. Trenérka vás pečlivě provede sérií cviků a poradí, jakým chybám se vyvarovat. Při cvičení přihlédněte k aktuálnímu zdravotnímu stavu a tom, jak se právě cítíte.

Zdroj:

Kondice.cz