Abychom zabránili zátěži kolen, je potřeba v průběhu života sportovat a tím se vyhnout případným bolestem nejen kolenních kloubů. Nejvhodnější zvolenou pohybovou aktivitou je přirozeně chůze, ale dobré je i plavání, jóga, cyklistika, posilování. Sportem si zároveň držíme hmotnost a tím zabraňujeme celkovému přetížení kloubů.


Nezapomeňte nikdy na rozcvičku a strečink


Důležité je se před samotným cvičením zahřát a protáhnout. Vyhnete se tak případnému zranění a přetížení, které může těžký trénink způsobit, protože svaly a klouby jsou bez těchto aktivit zatuhlé. Aby nedošlo k přetěžování kloubů, je potřeba sportovní aktivity pravidelně obměňovat. Při jednostranném pohybu totiž opotřebováváme stále stejné klouby. V následujícím videu se proto zaměříme na to, jak i bez zátěže kolen jednoduše cvičit.


Sestava je zaměřena na střed těla a protažení páteře. Cvičí se vleže a vsedě, proto si nachystejte podložku. Cviky jsou šetrné ke kolenům. Cvičit lze s botami nebo bez nich.


1. cvik – leh na zádech. Chodidla jsou na podložce, kolena pokrčená. Ruce podél těla. Zvedněte nohy, které jsou pokrčené v kolenou, flexujte je, ramena jsou položená na podložce. Ruce jsou na stehnech a s výdechem zatlačte do stehen a vyfoukněte břicho, s nádechem povolte a břicho nafoukněte dechem.


2. cvik – opět stejná pozice jako v předchozím cviku. S výdechem zvedejte nahoru pánev a protlačujte ji co nejvýš. Ruce jsou natažené v předpažení. Jednu nohu dávejte před sebe dopředu. S nádechem vracejte nohu do podložky.


3. cvik – pozice vsedě na podložce. Nohy jsou pokrčené v kolenou do mírného úhlu a opřené pouze do pat. Záda jsou rovná. Jděte do lehkého záklonu, ruce jdou do předpažení tak, abyste cítili, že pracuje břicho. A dýchejte. Tento cvik opakujte ještě v jedné modifikaci tlačením do dlaní.


4. cvik – pozice vleže na zádech. Nohy opřené pouze do špiček. Ruce jsou volně. S výdechem přitáhněte pokrčené koleno k sobě a s nádechem vraťte zpět do podložky. Stále držte mírně podsazenou pánev.


V závěru se sestava zaměřuje na cviky, při kterých dochází k protažení páteře.

Zdroj: Alena Vídeňská