JAK POZNAT TYP POSTAVY HRUŠKA

Postava většinou s úzkými rameny, hubenými pažemi a horní částí těla a silnějšími boky. Tomuto typu vyhovuje kardio cvičení, například rychlá chůze, pomalý běh, plavání, jízda na kole či rotopedu, při kterém si držíte správnou tepovou frekvenci pro spalování tuků.

STACIONÁRNÍ VÝPADY

Uchopte činky. Paže jsou volně podél těla a záda rovná. Vykročte jednou nohou dopředu tak, aby vzdálenost mezi chodidly odpovídala vašemu dlouhému kroku. Pata zadní nohy je nad podlahou, špičky směřují dopředu. Pokrčte se v kolenou a snižte tělo tak, aby stehno přední nohy zůstalo rovnoběžně s podlahou. Pohyb zastavte předtím, než se zadní koleno dotkne země.

Cvičte na každou nohu 10 až 12 opakování ve 3 sériích.

ZANOŽOVÁNÍ

Postavte se rovně čelem ke zdi. Nohy nechte u sebe, ruce zapřete dlaněmi o zeď. Záda zůstávají rovná, hlava v prodloužení páteře, ramena stažená od uší. Zanožte nejprve jednu nohu a hmitejte. Střídat můžete krátký a dynamický pohyb v menším rozsahu s pomalejším hmitem a větším rozsahem pohybu nohy. Zejména u pomalejší varianty pozor na prohnutí v zádech.

Cvičte 20 až 25 opakování na každou nohu.

POSÍLENÍ RAMEN

Vezměte si lehké činky (1 až 2 kg) a postavte se rovně s nohama na šířku pánve. Ramena stáhněte od uší dolů a střídavě předpažujte. Loket může jít výš než rameno, ale dejte pozor na trapézové svaly, které by měly zůstat volné. Chybou je i prohnutí v zádech. Zpočátku se proto klidně opřete o zeď, aby záda zůstala rovná.

Cvičte 15 až 20 opakování na každou ruku ve 3 sériích.

Zdroj:

magazín Kondice