Určitá míra bolesti je v pořádku, zvlášť pokud jste ještě nerodila. Zmírnit ji můžete bylinkami, léky i cvičením. Nepomůže-li nic z toho, objednejte se k lékaři. Křeče totiž mohou signalizovat i zánět nebo endometriózu.

Zdroj: Youtube

problém KDYŽ jste ještě nerodily, PROBERTE TO S LÉKAŘEM

Menstruační bolesti jsou do určité míry přirozené. „Bolesti trápí často mladé ženy, které ještě nerodily. Je to dáno tím, že se menstruační krev musí pomocí děložních stahů dostat skrze tuhý čípek,“ vysvětluje gynekoložka Hana Hrušková z pražské nemocnice u Apolináře. Pokud je ale bolest úporná po celou dobu menstruace nebo vás trápí déle než šest měsíců, měla byste zpozornět. Velmi silné bolesti mohou být projevem zánětu nebo endometriózy, která stojí za polovinou bolestí v oblasti pánve.

KDYŽ TO BOLÍ BEZ DŮVODU, ULEVÍ VÁM LÉKY

Nemá cenu hrát si na hrdinku. Pokud bolesti nemají jasnou příčinu, kterou lze vyléčit, a vy jste nejspíš jen hodně citlivá, nebojte se zajít do lékárny pro pilulky tlumící bolest. Intenzivní křeče v podbřišku tělo vyčerpávají a nepřidají ani na psychické pohodě. Tělo navíc přirozeně reaguje na nepříjemnou situaci stažením svalů, čímž se menstruační bolesti mohou ještě zintenzivnit.

KDYŽ VĚŘÍTE PŘÍRODĚ, pomůže horká sprcha I BYLINKY

Zatímco léky by měly být pouze první a chvilkovou pomocí, příroda si může s problémem poradit i dlouhodobě. Stačí dostat tělo do lepší kondice. Doporučuje se dostatek spánku, omezení cukrů, cigaret i kávy. Zdravé tělo reaguje na přirozené hormonální změny méně bouřlivě. Také stojí za to přidat do jídelníčku železo, vápník a hořčík. Nejlepší je mlsat ořechy. Pokud na ně ale máte alergii, seženete v lékárně i různé potravinové doplňky. Při samotné menstruaci pomůže víc než ležení v posteli svižná procházka na čerstvém vzduchu. Uleví vám také teplý obklad nebo horká sprcha.

KDYŽ S TÍM chcete POHNOUT, PILATES NEBO JÓGA

„Problém s bolestivou menstruací je často problémem přetíženého pánevního dna. Jeho vrstvy spolu nespolupracují a tělo nemůže fungovat tak, jak to příroda zamýšlela,“ vysvětluje pohybová specialistka z Mníšku pod Brdy Miroslava Engelová. Stažení dělohy se pak přenáší i na okolní svaly a bolest je intenzivnější, než je přirozené. Přetížení pánevního dna není nic výjimečného a trpí jím spousta žen. Přispívá k němu nevhodné cvičení (přílišné zatínání hýžďových svalů, ale i snaha posílit dno jeho ,vtahováním‘), zadržování moči a stolice nebo i prosté dávání nohy přes nohu.

VYZKOUŠEJTE

Konzultaci v nejbližším centru pro léčbu endometriózy. „Běžní gynekologové často ženy označí za hysterky a problém zlehčují,“ upozorňuje specialistka na tuto nemoc Hana Hrušková. Pokud si myslíte, že vaše bolesti rozhodně nejsou normální, domluvte si schůzku přímo u specialisty. Takzvaná nesteroidní antiflogistika (aspirin či ibuprofen) nebo léky s paracetamolem (Paralen, Panadol). První typ je účinnější, ale může mít vedlejší účinky v podobě zažívacích problémů. Paracetamol zase nelze brát dlouhodobě. Lékárník vám rozdíly rád vysvětlí. Bylinky. Osvědčený je heřmánek nebo mateřídouška – stačí si uvařit čaj. Doporučuje se také užívat kontryhel, který pomáhá upravovat hormonální hladinu (právě ta se liší u žen trpících bolestmi od žen bez obtíží), léčí záněty, zpravidelňuje cyklus a čistí organismus. Z bylinkářství si můžete odnést směs na míru. Kurz cvičení na pánevní dno. Jen si ověřte, že se daný lektor v oboru skutečně vzdělal a učí vás svaly i uvolňovat. Pánevní dno posiluje také pilates nebo jóga. Podle gynekoložky Hany Hruškové takové cvičení dokáže ulevit od bolesti i ženám se srůsty způsobenými endometriózou.

Zdroj:

Kondice.cz