JÍDLO JAKO ZABIJÁK STRESU

Není velkým tajemstvím, že jídlo má nejenom poskytnout organismu potřebné živiny a uspokojit pocit hladu, ale také přinést radost a potěšit chuťové buňky. Někdy se ale všechno zvrtne a člověk se snaží jídlem potlačit negativní pocity. Velmi často řeší lidé jídlem stres. Jejich problém se pak jmenuje…

EMOCIONÁLNÍ PŘEJÍDÁNÍ

Samozřejmě ne každému člověku vystavenému určité formě stresu hrozí, že se bude přejídat. Obecně se lidé dělí do dvou základních skupin.

  • Jedni ve stresu nejsou schopni jíst, mají žaludek na vodě, chybí jim apetit a do každého sousta se musí nutit.
  • Druzí hledají v jídle útěchu, jako kdyby mohl jejich mozek zaměnit pocit sytosti s uspokojením, které přichází, když stres pomine.

Nabízí se tedy otázka, proč někteří lidé mají nutkavou potřebu stres zajídat?

Pro odpověď nemusíme chodit daleko. Je to všechno v naší hlavě. Negativní emoce a pocity prázdnoty vzbuzují falešný dojem, že plný žaludek = celkové uspokojení.

Příčin emocionálního přejídání může být několik, v řadě případů se jedná o kombinaci více z nich. Zatímco některé jsou snadno řešitelné (jednoduše si uvědomíte podstatu problému, případně vyzkoušíte metody na potlačení stresu), jiné souvisí s fungováním organismu jako takového (hormonální reakce).

CO NÁS K PŘEJÍDÁNÍ VEDE?

  • neschopnost odlišit rozdíl mezi skutečným (fyzickým) a emocionálním hladem;
  • negativní postoj k sobě sama, který opakovaně vyústí v epizody přejídání;
  • nedostatek činností uvolňujících stres (fyzické aktivity, meditace atd.);
  • změny hladiny hormonů v reakci na stres – zejména nárůst hladiny kortizolu může vést k nepřekonatelným chutím.

Skutečný vs. emocionální hlad

Jídlo je naše základní životní potřeba. Ale měli byste vědět, jak správně odlišit, jestli máte hlad, protože vašemu tělu chybí energie, nebo jde o pocit psychické prázdnoty či důsledek stresu, tzn. hlad emocionální.

Rozdíly jsou poměrně jasné.

  • Fyzický hlad se rozvíjí delší dobu a narůstá postupně. Souvisí s chutí na celou řadu nejrůznějších potravin. Pokud ho uspokojíte (najíte se), pocit hladu vymizí. A fakt, že jste se najedli, není spojen s pocity viny.
  • Emocionální hlad naopak přichází náhle a nečekaně, je spojený s chutí na určité potravy, prakticky nikdy na potraviny zdravé, naopak typická je chuť na čokoládu. Pocit nasycení nenastupuje úměrně porci, kterou sníte. A navíc následně trpíte výčitkami svědomí.

Pozitivní vs. negativní postoj

Jak už bylo řečeno emocionální přejídání je provázeno silnými pocity viny. Vnitřní řeč, kterou k sobě mluví člověk užírající se výčitkami svědomí, nikomu sebevědomí nezvýší a stres se tím jen prohlubuje. Vy potřebujete nechat za sebou minulost i s jejími případnými prohřešky a vydat se vstříc budoucnosti plni odhodlání a sebedůvěry. Pochvalte se už jen za samotné rozhodnutí provést tak zásadní změnu ve svém postoji.

Pohyb a meditace

Řeč je o aktivitách napomáhajících v boji proti stresu, tedy nejčastějšímu spouštěči emocionálního přejídání. A pokud se vám podaří účinně odstranit základní příčinu, jste na cestě k úspěchu. Přitom po vás nikdo nechce, abyste trhali rekordy. Postačí svižná procházka na čerstvém vzduchu. Za ideální aktivitu se považuje i jóga. Působí proti úzkostem, mírní deprese a zbavuje vás emocí, které jsou živnou půdou pro dostaveníčko s velkou tabulkou čokolády. Stejně dobrých výsledků se dá dosáhnout i meditací, tu v léčbě poruch příjmu potravy využívají odborníci po celém světě.

Hormonální záležitosti a vážné psychické problémy patří do rukou odborníka

Pokud se vám nedaří zvítězit nad problémem v domácích podmínkách, jestliže nestačí podpora rodiny a přátel, zvažte konzultaci u odborníka. Ten určí, do jaké míry vašeho přejídání souvisí se změnou hladiny hormonů, jestli netrpíte depresemi atd. Neléčené emocionální přejídání může vést k poruchám příjmu potravy.

Pár dobrých tipů

  • Ideální by bylo, kdyby se ve vaší spíži potraviny coby předmět emocionálního přejídání, vůbec nevyskytovaly.
  • Zapisujte si, co jíte! K tomu připojte v krátkosti, jakou zrovna máte náladu. Při zpětné kontrole snáze identifikujete, jaké potraviny kdy jíte. To poslouží k lepšímu rozpoznání případného problému. Hlavně k sobě buďte upřímní.
  • Když se ozvou chutě maskované jako hlad, vypijte nejdřív sklenici vody, taky můžete zkusit nějakou únikovou cestu na bázi pohybu – deset dřepů, oběhnout dům, skákat dvě minuty přes švihadlo…fantazii se meze nekladou!