Z dochovaných pramenů víme, že z vypadávání vlasů měli značné komplexy už staří Egypťané, takže léčitelé slibující zázraky v podobě bujných kštic byli na roztrhání. Jenže na holých ostrůvcích většinou bujné kštice stejně nerašily. Příčin způsobujících dočasnou či trvalou ztrátu vlasů bývá mnoho – od genetiky přes hormonální výkyvy, kožní nemoci až po psychický stav, výživu atd. V malém procentu nedokáže pomoci ani medicína, případně dosáhne pouze přechodných zlepšení. Většinou se však dnes už nějaká pomoc najde – disponujeme vlasovými lasery, špičkovými laboratorními možnostmi, šikovnými lékaři, kteří provádějí transplantace, ale též nejrůznějšími medikamenty či výživovými doplňky, jejichž užívání dokáže narušené vlasy ozdravit a některé důvody jejich vypadávání eliminovat.

Stovka denně nevadí

Jedna z nejčastějších situací, při níž zůstávají v kartáči velké chomáče vyčesaných vlasů, nastává obvykle po porodu. Ačkoli ženy mnohdy panikaří (bříško zatím úplně nesplasklo a teď ještě k tomu snad hrozí plešatost!), není důvod k žádným obavám. Během pár měsíců se stav zase upraví. Většinou sám, neuškodí však konzultace s lékařem a užívání doporučených vitaminových a minerálních preparátů. Ostatně ani při těchto poporodních „krizích“ mnohdy nejde o žádný skutečný problém. Podle odborníků je totiž zcela normální, vypadne-li nám denně až sto vlasů.

Jinými, poměrně běžnými důvody přechodného vypadávání vlasů bývá stres či nedostatek vitaminů, přičemž obojí jde vcelku úspěšně řešit. Při každém podobném problému lze nejprve zkusit osvědčené metody jako například odvar z kopřivy, pivovarské kvasnice, vitamin B, zinek či hořčík. Lékaři dnes upozorňují, že nikoho nemusí trápit například četnost mytí hlavy. Pravidelné mytí vlasů není na škodu, jak se mnozí domnívají, ale spíš naopak – předcházíte jím některým skutečným nemocem pokožky.

Ledviny i oči

Lékaři již dlouho poukazují na to, že stav vlasů může souviset s konkrétními orgány, a proto za jejich padání mohou v některých případech špatně fungující ledviny či játra. Překvapivý je ovšem fakt, že vypadávání vlasů může souviset i s oční vadou. „Oko se extrémně namáhá při zaostřování obrazu, čímž je drážděné velké množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku vede k nadměrnému vypadávání vlasů,“ vysvětluje souvislosti MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize.

Vlasy mohou vypadávat po celé ploše hlavy anebo v chomáčcích, kdy jde o takzvané ložiskové vypadávání vlasů neboli alopecia areata. „Opravdu se setkáváme s tím, že nás navštěvují pacienti, kteří si stěžují na nadměrné vypadávání vlasů. Při podrobném vyšetření zjišťujeme, že žili dlouhá léta se skrytou oční vadou, o níž sami nevěděli, anebo odhalíme nevhodně nastavené dioptrie či cylindry,“ uvádí lékařka. Ačkoli k problému může dojít kdykoli během života, svou roli někdy sehrává i věk. Problémy ovšem přichází plíživě a zpočátku jim postižený ani nemusí věnovat pozornost. Nadměrné ostření a „mžourání“ je však nejen zbytečnou námahou pro oči, ale mnohdy je i důvodem, proč padají vlasy.