Viry způsobující vznik tohoto nevzhledného problému jsou obvykle aktivovány v období oslabení organismu, tedy v době, kdy se tělo musí vyrovnávat s vysokou hladinou stresu a vyčerpávají se jeho imunitní zásoby. Nejčastěji se puchýře objevují na rtech, na bradě a v okolí nosu. Důvod je nasnadě. K přenosu dochází obvykle polibkem, použitím nádobí po infikovaném člověku či jiným kontaktem s obličejem a hlavně ústy.

Včasná reakce je základem prevence

Někdo nepozná za celý život, co je to opar, u jiného se objevují pravidelně. Výhodou té druhé skupiny je to, že už vědí, jak příchod oparu rozpoznat. Typické brnění rtu je totiž neklamným znamením, že se klube další problematický kamarád. Jestliže na citlivé místo ale včas nanesete mast s obsahem antivirotik, můžete jeho dalšímu vývoji velice snadno zabránit. Tento druh léčby ale zabírá pouze v počátečních fázích, tedy bezprostředně po vzniku oparu. Později už jeho použití postrádá smyslu, protože nezabírá. Sázíte-li raději na přírodní léčebné prostředky, předzásobte se pro případ oparu grepovou či eleuterokokovou tinkturou. Podobným způsobem jako ony působí ale také možná snáze dostupný jedlový olej. Všechny tyto prostředky mají tu výhodu, že kromě boje s viry a bakteriemi pomáhají posilovat obranyschopnost organismu. A to je přesně to, co je v prevenci oparů to nejdůležitější.

Posilujte imunitu, opary se vám vyhnou

Prevencí vzniku oparů je především odolný imunitní systém. Pro ten je zásadní dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Zaměřte se na vitamin C a zinek, které kromě posílení organismu působí přímo proti virům. Jako účinný prostředek pro posílení obranyschopnosti a předcházení oparům se doporučuje i zvýšený přísun vitaminu B12. Léčení právě vzniklého oparu urychlí vitamin E. Už vzniklý puchýřek v žádném případě nepropichujte ani nestrhávejte. Právě v období, kdy je opar pokrytý puchýřem, je nejvíce nakažlivý a mohli byste si ho roznést po celém obličeji. A to rozhodně nechcete.

Zkuste si s námi zacvičit jógovou sestavu pro posílení imunity.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Chcete-li efektivně předcházet oparům a posílit svoji obranyschopnost, zvyšte přísun mořských plodů. Mezi ty se počítají jak ryby a různé potvory, tak i mořské řasy. Na škodu není ani zvýšený příjem čerstvého ovoce a zeleniny včetně cibule a česneku. Z nápojů byste měli preferovat zelený či třezalkový čaj a pro nabití energií můžete vyzkoušet i ženšen. Do jídelníčku zařaďte mléčné výrobky, čokoládu nebo obiloviny a těstoviny. Při opakovaných výsevech oparů pomůže vaši imunitu nakopnout bylinkový koktejl sestávající z tinktur z echinacey, klanoprašky, černého rybízu nebo ořešáku.

Posilte svoji imunitu a vyzkoušejte unikátní kombinaci těstovin a zeleniny.

Člověka postihují různé typy oparů

Nejčastěji se setkáte s oparem rašícím na rtu. Ten potká v životě snad každého. Méně častý pásový opar se objevuje v podobě malých puchýřků, podobných planým neštovicím, prakticky po celém těle.

Jeho název je odvozen od způsobu výsevu v uspořádaných pásech. Jde o poměrně bolestivé onemocnění, jehož úplné zahojení si obvykle vyžádá i několik týdnů trpělivosti. Samotnou kapitolou je opar genitální. Ten patří k pohlavně přenosným onemocněním a rozhodně není radno jej podceňovat zejména u těhotných žen. Bývá jednou z příčin přikročení k předčasnému porodu císařským řezem.