Polední únava. Co s ní?

Tělesná energie, tedy metabolismus, je po poledním jídle nasměrována v podobě toku krve a okysličení na trávení. Výsledkem je, že jsme unaveni. Většina z nás v době přirozeného metabolického poklesu navýší spotřebu kofeinu a cukru a překoná tak únavu, aby tím dosáhli žádaného výkonu. Tím ale jdeme proti své přirozenosti. Lidé v jižních zemích Evropy a Latinské Americe si obvykle v tuto dobu dopřávají siestu. Mnoho výzkumů prokázalo, že jedna či dvě patnácti- až dvacetiminutové přestávky během dne výrazně zvyšují kognitivní funkce, tělesnou výkonnost, náladu i energii. Právě v odpoledních hodinách uděláte pro své zdraví lépe, když si krátce odpočinete – procházkou na čerstvém vzduchu, krátkou meditací, protažením – a projevíte tak úctu k přirozeným rytmům těla, než abyste se dopovali kofeinem a cukrem.
Co s pravidelnou silnou únavou?
