Nemusíte se bát, že byste kvůli práci na počítači přišli o zrak nebo si zvýšili počet dioptrií. Hrozí spíš pálení a zarudnutí očí, slzení a bolesti hlavy. Určitě jste si všimli, že namožené oči rovná se namožené celé tělo - únava očí způsobuje celkovou únavu, podobnou té po velké fyzické zátěži. Akorát bohužel bez benefitů spojených s cvičením nebo dlouhou túrou. Víme, že nositelé kontaktních čoček jsou na tom hůře než nositelé brýlí, těm prvním se oči unaví dříve. Pokud tedy zrovna nepotřebujete na videocallu okouzlovat svým já bez obrouček, čočky nechte v době karantény v obalu. Vaše oči vám poděkují.

Okno místo lázní

Další věc je světlo. Zářivky obecně produkují ostré světlo, což může oči dráždit. "Velkou roli hraje také místo, kde je počítač umístěn. Postavit ho proti oknu není příliš vhodné. Světlo zvenčí totiž člověku svítí přímo do očí a znesnadňuje mu viditelnost na obrazovce. Člověk pak na monitor více ostří, tím dochází k rychlejší únavě zraku, " popisuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Okno ale rozhodně nezatracujte. V pravidelných intervalech se z něj choďte dívat, co se děje venku, to je pro oči velký relax. Máte-li výhled do přírody nebo aspoň do vnitrobloku s teď ještě pořád barevnými stromy, je to přímo wellness k nezaplacení.

Mrkejte jako diví

Podle Pavla Stodůlky je důležité myslet také na polohu klávesnice. "Měla by být v rovině s monitorem, aby člověk nemusel natáčet hlavu tam a zpět při pohledu z klávesnice na monitor a opačně,” doporučuje Pavel Stodůlka. Dodává, že pro zdraví očí je zásadní pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak jeho podráždění. „Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění na danou činnost mrká asi pětkrát méně než je běžné. Tím povrch oka trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut pečlivě promrkat,” říká odborník.