Nejenže svým nepříjemným zápachem dotváří ‚atmosféru‘ plavečáků, může také napáchat pěknou neplechu na kůži i plicích. Chlor je totiž tak trochu dobrý sluha, ale zlý pán. Ve veřejných bazénech sice plní nezbytnou úlohu dezinfekce, potažmo ochrany svých návštěvníků, na druhou stranu mu jsou připisována četná negativa – zejména pro lidi s citlivou pokožkou a děti. Stejně tak se plavání v chlorované vodě nedoporučuje astmatikům. Stačí si ostatně prohlédnout, jak se podepisuje na vašem koupacím úboru.

„Chlor v reakci s dalšími látkami zvyšuje riziko vzniku ekzémů, astmatu, zánětu průdušek nebo gynekologických potíží,“ upozorňuje Petra Režňáková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Nedá se úplně hovořit o alergii na chlor, dermatoložka Jitka Řezáčová se spíše setkává s dráždivým působením chlorované vody při různých dermatózách, například právě u pacientů s atopickým ekzémem. Prostředí bazénu by navíc mělo být dobře větrané, aby se eliminovalo nežádoucí vdechování zplodin z dezinfekce. „Ovšem to, zda se pacient musí bazénům striktně vyhýbat, je otázka individuálního hodnocení u každého. Rozhodující je objektivní stav kůže po kontaktu s chlorovanou vodou a samozřejmě subjektivní pocity, jako je svědění nebo pálení,“ říká Řezáčová. Ať tak či onak, po koupání ve veřejném bazénu je žádoucí se dobře umýt mýdlem a kůži promastit zvláčňujícím krémem. Nezapomínejme ani na podobnou péči o vlasy, které vysušuje. Plavecké brýle zase uleví očím.

Spása slanou vodou?

I když se to na první pohled nemusí zdát, také v bazénu se člověk potí, přičemž pot a další přinesené nečistoty obsahují látky, které reagují s chlorem. To je také jeden z důvodů, proč je nezbytné se před vstupem na plavečák řádně osprchovat. Vzniká trichloramin, který je hlavní příčinou podráždění očních spojivek. Česká pediatrická společnost upozorňuje, že přítomnost chloru v bazénech má rovněž nepříznivé účinky na dýchací systém batolat i starších dětí.

Nabízí se otázka, proč se tedy chlorové dezinfekce používají? Jednak zajišťují čistotu a spolehlivě likvidují mikroorganismy, ale hlavně veřejným bazénům tuto povinnost dokonce ukládá vyhláška. Navíc je tato technologie úpravy vody levná.

Částečným a na první pohled vhodnějším způsobem se může zdát návštěva bazénu se slanou vodou. Ale i v ní se nakonec nepříjemný prvek objevuje. „Sůl se elektrolýzou rozkládá na chlor a vytváří tak dezinfekci. Ve výsledku je ovšem situace velmi podobná jako při dávkování jakéhokoli chlorového přípravku. Vzniklý volný chlor reaguje s nečistotami a vzniká chlor vázaný, bohužel také se všemi nepříjemnými jevy, jako jsou podrážděná či zarudlá pokožka, svědění očí,“ upřesňuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík. Zkrátka není to mořská voda se všemi svými benefity vůči pokožce.

Slanou vodu, která se prvně – logicky – začala používat v přímořských státech, většinou nabízejí plavecká zařízení zaměřená na nejmenší plavce a miminka. Ve velkých bazénech se s ní setkáte spíš výjimečně, provozovatelé sází na sladkou vodu a léty osvědčenou chlorovou dezinfekci. V Česku je najdete například v Praze, Ostravě nebo Třeboni. „Technologie pro úpravu slané vody se hodí spíše pro malé bazénky u rodinných domů. Používají se i v menších rekreačních zařízeních. Pro bazény s větší návštěvností, kde dochází k většímu zatížení vody, je technologie v současné době málo prověřená,“ říká Štrougalová.

Je tak vlastně úplně jedno, zda zvolíte bazén se slanou či sladkou vodou. „Nejdůležitějším článkem kvality vody zůstane vždy sám provozovatel. Pokud se o kvalitu vody poctivě stará, přizpůsobuje technologii úpravy vody zaplněnosti bazénu, zbytečně nešetří na nesprávných místech, bude v jeho bazénech voda vždy odpovídat hygienickým požadavkům. Ať už je to voda slaná, či sladká,“ uzavírá Štěpánka Štrougalová. Protokol o kvalitě vody si můžete vyžádat u provozovatele zařízení.

Problém s chlorem pak samozřejmě odpadá na otevřené vodě nebo v domácím bazénu, kde si vodu ošetřujete sami a použijete některou z bezchlorových technologií (často ji najdete i v bazénech pro děti). Ani chlor ovšem plavání nesebere titul jednoho z nejzdravějších sportů.