Vhodná hranice neboli takové množství soli, které bude možné označit za zdravé, se stále ještě hledá. V roce 2018 například američtí lékaři stanovili tuto hranici na 2,3 gramu. To však vyvolalo debatu, zda je tak razantní opatření podložené dostatečným množstvím důkazů. Pokud by se – čistě teoreticky – potravináři museli touto hranicí řídit, zřejmě bychom to na chuti potravin poznali: slanost by se snížila o víc než polovinu!

Pro průměrného dospělého člověka se zatím za zdravý příjem soli považuje 4 až 5 gramů, představit si jej můžete jako vrchovatou čajovou lžičku. Je velmi snadné ho překročit, a to dokonce několikanásobně. Lékaři spočítali, že v Česku není problém dostat se až na 16 gramů za den. Vědeckými daty je přitom potvrzeno, že lidé, kteří dlouhodobě do sebe dostávali víc než 8 gramů denně, trpěli častěji vysokým krevním tlakem a s tím spojenými zdravotními potížemi. Problém spočívá v tom, že 75 procent soli do sebe dostaneme ještě předtím, než vůbec zvedneme solničku. Tolik jí obsahují běžné potraviny, jako je pečivo či sýry, ovšem rekordmany jsou zejména uzeniny, konzervované potraviny a samozřejmě dochucovadla.

Kolik soli mohou denně

DĚTI
0–6 měsíců – méně než 1 gram
7–12 měsíců – 1 gram
1–3 roky – 2 gramy
4–6 let – 3 gramy
7–10 let – 4 gramy
11–14 let – 5 gramů

DOSPĚLÍ
4–5 gramů

Batolata nezvykejte!

Nemusíte mít strach, že děti budou mít nedostatek minerálů, když jim nebudete solit příkrmy. Tolik soli skutečně ještě nepotřebují. Čím později se solením začnete, tím méně bude hrozit, že z potomka uděláte solného ‚feťáka‘. Je totiž prokázáno, že slaná chuť je silně návyková.

1 gram soli obsahuje


čtvrtina bagety, 150 ml gulášové polévky, 6 sušenek, 100 g pizzy se šunkou, sýrem, olivami a kečupem, 1 plátek šunky, 1/5 camembertu, 1 plátek uzeného lososa, hrst brambůrků, 150 g hrášku v konzervě, 120 g nakládaných okurek, 2 sardinky v oleji, lžíce majonézy, lžíce kečupu, lžíce hořčice