Podle výzkumů zažila infekci močového ústrojí každá druhá žena v České republice. A dokonce 15 % z nich má tu smůlu, že se jim tato nepříjemná nemoc dokonce opakovaně vrací.

Stačí málo a problém je na světě

K tomu, abychom touto nepříjemnou chorobou onemocněli, je potřeba opravdu málo. Stačí chvilkové posezení na studeném ochozu či lavičce, nedostatečné oblečení, prochladnutí a problém je na světě.

Nicméně v 85 % případů způsobuje infekci močového ústrojí bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje ve střevech, tedy samozřejmě i stolici. Proto je nesmírně nutné dbát na pečlivou hygienu například před milováním i po něm. Doporučení urologů zní jasně – snadno této nemoci předejdete tehdy, pokud si po milostném styku dojdete na toaletu. Otírejte se vždy směrem ven – tento postup ztěžuje bakteriím, aby se dostaly do močové trubice.

Postihuje hlavně ženy

Proč ale záněty močového ústrojí postihují až desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů? Odpověď přináší uroložka MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra. „Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici zhruba 3 až 4 centimetry. Vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku a do močové trubice se tak snadno dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk,“ uvádí MUDr. Matoušková, které ročně do ordinace přijdou s komplikacemi stovky pacientů.

Zrádný infekt

Jak poznat, že se jedná o infekci močových cest? Snadno. Objeví se zpravidla zničehonic a charakterizuje ji řezavá až pálivá bolest při močení, nucení na močení, v horším případě i horečky a krev v moči. To už jsou ale případy, kdy je nutný okamžitý, klidně i pohotovostní zásah lékaře. Předseda mladých praktiků MUDr. Norbert Král doporučuje lidem, aby nemoc nepodceňovali a v každém případě šli k odborníkovi. „Mnohdy se stává, že nevinné příznaky, jako je pálení při močení, skončí jako zánět ledvin v nemocnici na intravenózní léčbě antibiotiky,“ upozorňuje praktický lékař.

Pokud máte pocit, že můžete trpět zánětem močových cest, který ale ještě nepropukl v plné síle, můžete okamžitě začít se samoléčbou. Zvyšte denní příjem tekutin, kupte si brusinkové extrakty, zamezte konzumaci sladkých a velmi kořeněných jídel a samozřejmě také alkoholu.

Prevence infektu močových cest

Pijte minimálně 2 až 2,5 litru neslazených tekutin denně.

Dbejte na správnou intimní hygienu.

Dostatečně se oblékejte – nohy a bedra mějte vždy v teple.

Pokud trpíte na časté záněty, užívejte vhodné doplňky stravy (vitamin D, extrakt z brusinek, probiotika).

Vyhněte se konzumaci sladkého a alkoholických nápojů.