Praxe je taková, že nežijeme (zatím) ve virtuálním světě, který může obejít přírodní zákony. Ať se nám to líbí nebo ne, podléháme svým genetickým vlohám, přirozeným pochodům těla a také – proč si to nepřiznat – zlozvykům. To jsou ve většině případů hlavní viníci v kauze: „Proč nejsem hubenější?“

A potažmo nám odpoví i na často podkládanou otázku, jestli je možné zaměřit hubnutí, tedy úbytek tuku, na určité části těla.

NEMÁME KONTROLU NAD TÍM, Z KTERÝCH PARTIÍ TUK SPALUJEME

Bylo by zbytečné chodit kolem horké kaše. Věřte, že vědci problematiku lokálního hubnutí sledovali dlouho a pečlivě. Jejich verdikt byl bezpochyby s napětím očekávaný, ovšem nikoliv potěšující.

Chtít po lidském těle, aby odbouralo tuk jen z určité svojí části, je stejné, jako ubrat z naplněné vany jeden hrnek v pravém zadním rohu. Tohle přirovnání vysvětluje celou záležitost zcela dokonale. Tak, jak snížíte celkovou hladinu vody, pokud jí část odeberete, zredukujete i množství tuku v celém těle.

Neplatí tedy často propagované teorie, že když budete zařazovat stovky opakování cviku na břicho, zhubnete v pase.

NE, NENÍ TO VŮBEC SPRAVEDLIVÉ…

…protože tuk se v těle neukládá rovnoměrně. Pohlaví, věk, genetika i životní styl sehrají svou roli v tom, kde se bude nadbytečného tuku hromadit nejvíce. Ženy si tak nejčastěji stěžují na stehna, boky a zadek. Muži by rádi zhubli přes břicho.

Hubnout ale budete pouze za předpokladu, že vytvoříte kalorický deficit, tzn. budete vydávat více energie než přijímat.

V takovém případě tělo musí využívat jako zdroj energie svoje vlastní zásoby, tzn. že za vhodných podmínek sáhne po energii uložené v tukových buňkách. A neplatí pravidlo, že při cvičení nohou se odbourává tuk uložený v těchto partiích. Konkrétním cvikem sice stimulujete určitou svalovou skupinu, ale „neodsajete“ z ní více tuku jen proto, že ji právě procvičujete.

JAK ODBOURÁVÁNÍ TUKU PODPOŘIT

Kromě již zmiňovaného kalorického deficitu může přiložit ruku k dílu:

  • fyzická aktivita (ideálně kombinace posilovacího tréninku a aerobní aktivity);
  • redukce stresu (divili byste se, kolik nadbytečných kilogramů má na svědomí právě stres);
  • kvalitní spánek.

NESNAŽTE SE O LOKÁLNÍ HUBNUTÍ ALE O CÍLENÉ TVAROVÁNÍ

Nejspíš v tuhle chvíli není třeba nikoho přesvědčovat, že „trochu zhubnout jen přes zadek“ vlastně nejde. Co je ale rozhodně reálné, to je tvarování, zpevňování a celkově vylepšení jednotlivých partií.

Toho dosáhnete vhodnou pohybovou aktivitou a zabijete tak hned několik much jednou ranou:

  • posílíte svaly a daná partie budete vypadat mnohem lépe;
  • zpevněný, vypracovaný sval je energeticky aktivní tkáň, díky níž spotřebováváte více energie, i když jste zrovna v klidu.

Tajemství štíhlé postavy nehledejte ve speciálních postupech a zázračných pilulkách, najdete ho v pravidelném posilování i v kuchyni.