Řada z nás si bez nich neumí představit svůj život. Pro mnoho žen jsou ale symbolem zbytečného utrpení, které odmítají podstupovat. Jak to s vysokými podpatky vlastně je? Jisté je, že jejich nošení, zvlášť když mohou mít i více než 10 cm, vyžaduje nemalé úsilí, a to se na našem těle musí projevit. „Nošením podpatků výrazně ovlivníme nastavení pohybového systému. Změníme tříbodovou oporu nohy, palcový a malíkový kloub a pata, na v podstatě dvoubodovou a omezíme funkci klenby nohy jakožto přirozeného tlumiče. Posuneme těžiště více dopředu. Tím začne tělo „přepadávat“ a vyžadovat větší zapojení povrchového fyzického svalstva,“ přibližuje fyzioterapeut Ivo Peřina, který působí v Asklepionu – Institutu klinické a estetické medicíny. Může tak dojít k deformacím kloubů prstů, mohou se objevovat opakované záněty v místech, kde se upíná Achillova šlacha, které někdy vedou ke vzniku kostních výrůstků nebo ruptuře šlachy. „Dále se problémy budou řetězit do celého pohybového systému, výrazně bude ovlivněn kolenní kloub, pánev, bederní páteř a dále můžeme vysledovat změny až v oblasti krční páteře, hlavy, žeber…,“ vyjmenovává fyzioterapeut.

Další nepříznivé dopady vysokých podpatků ukázala i mezinárodní studie, na které se podílela Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a také turecká Hacettepe University. Ukázalo se, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků negativně ovlivňuje struktury Achillovy šlachy a současně vede k časným artrotickým změnám v kolenní chrupavce, což se týká i mladých žen. Zjednodušeně řečeno, tyto části těla se více a rychleji při nošení podpatků „opotřebují“ a dříve v kloubech dojde k degenerativním změnám, včetně artrózy.

Zavřít do krabice a nevyndávat?

Znamená to ale, že se musíme podpatků úplně vzdát? Ne, úplně. Každá z nás je trochu jiná a lišíme se i v tom, jak reagujeme na zátěž v podobě podpatků či jaké pohybové dysbalance jsme si vytvořily během života. Výrazný negativní dopad má pak nadváha nebo dokonce obezita, kdy klouby musí nést vyšší hmotnost. Negativní dopady nošení podpatků lze naštěstí částečně kompenzovat. „Jako možné kompenzační cvičení lze doporučit pravidelný strečink lýtkové svalové skupiny a posilování čtyřhlavého stehenního svalu,“ radí Kamal Mezian, lékař působící na Klinice rehabilitačního lékařství a zároveň vedoucí česko-tureckého autorského týmu, který se zabýval dopadem dlouhodobého nošení vysokých podpatků na ženské zdraví. Podle něj není nezbytně nutné se oblíbené obuvi vzdávat úplně. Stačí jen pochopit, že nejde o boty vhodné k tomu, abychom v nich trávily každý den osm a víc hodin. Náročná je také chůze v nich po nerovném povrchu, včetně třeba městské dlažby.

Není ale nutné se takových bot vzdát úplně. Relativně bezpečná je výše podpatku okolo 3 až 4 cm. A pokud je chcete mít vyšší, jen je noste pouze občas a užijte si to, jak v nich působíte. Nošení podpatků zvyšuje naši atraktivnost. Jednoduše řečeno, působíme více „sexy“, protože se nám opticky prodlouží nohy a tím i celá postava a naše lýtkové a hýžďové svaly budou pracovat o něco víc. Pozornost okolí tak přitáhneme na linii našeho pozadí a celkově budeme o něco více „ženské“.