Barefoot bota versus nahá chůze

Při výběru bot hraje volba obuvi ve stylu barefoot jednoznačně prim, což potvrzují i mnozí lékaři, ortopedi a vědci. Nahá chůze je však ještě o level výše. Blahodárné procesy, které probíhají v organismu během času, kdy stojíme chodidly skutečně bosí na zemi, na hlíně, v trávě, v potůčku…, neumí nahradit žádná bota. Jde o skutečné propojení těla se živly. Jsme prostě teď a tady.

Earthing/grounding – bonus pro odvážné bosochodce

V moderní terminologii se přínosy skutečně bosé chůze dají shrnout pod pojem earthing neboli grounding, který lze volně přeložit jako uzemnění, případně propojení se s planetou Zemí. V současné době bylo v celosvětovém měřítku vyhotoveno přes několik desítek lékařských studií na toto téma. Bylo vědecky prokázáno, že lidský organismus je poháněn nábojem. Lidské tělo, zjednodušeně, funguje jako baterie. Když je dostatek energie, veškeré procesy, především ty imunitní, probíhají rychleji. Zrychluje se metabolismus a látková výměna, dochází k potlačování zánětlivých procesů v těle, odolnost, vitalita a síla rostou. Při nedostatku energie se vše zpomalí a vzniká prostor pro zánět, vedle akutního bují také ten chronický, projevující se civilizačními chorobami, jako je zánětlivost kloubů, autoimunitní onemocnění, alergie a astma, kardiovaskulární onemocnění, dokonce rakovina a mnohé další.

Důležitou roli hraje proces ionizace. Díky ionizaci ze země i ze vzduchu organismus přijímá záporné ionty, které podporují látkovou přeměnu, a přebytek vylučuje kůží. Čím je tato výměna aktivnější, tím je organismus čipernější a zdravější. Malé, záporně nabité částice, ionty, jsou všude kolem nás, v atmosféře, kolem vodních ploch, na zemi…

Rada od vědců a lékařů, kteří se zabývají tematikou groundingu, zní: „Choďte naboso. V organismu, který se pohybuje po zemském povrchu naboso, nemá zánět šanci.“ Ke zdravému životu nám zjednodušeně řečeno stačí půda pod nohama a slunce nad hlavou.

Tip pro earthing v jarních měsících

Vystavujte se co nejčastěji jen spoře oděni a s bosými chodidly vlivům čisté přírody. Zpočátku se spokojte s vyběhnutím na zahradu, sníh ani déšť není překážkou. Dejte svému tělu prostor pro přijetí nového zvyku, pro některé za hranicí komfortu. Postupně, s rostoucí odolností (stále s respektem ke svému tělu), můžete přidat krátkou procházku lesem anebo v rámci delší vycházky zout boty jen na určitou etapu.

Pokud se rádi saunujete, vřele doporučuji během fáze zchlazení pobývat venku a proběhnout se naboso.

Další benefity bosé chůze

Chůze naboso má vedle earthingu i další přínosy. Díky pozvolnému otužování se lépe prokrvují chodidla i prsty, vnímáme překvapivě více tělesného tepla, chodidlo zdravě zapojuje svaly, prsty i klenbu v rámci fyziologické chůze, jsme pozornější a všímavější ke každému kroku, což je skvělá prevence zranění. Jsme více mindfull, tedy teď a tady. Díky bosé chůzi se učíme prožívat přítomný okamžik a tím uzdravujeme mysl a tělo. Vzniká prostor pro napojení se na svou duši a vyslyšení jejího hlasu.

Díky pobytu v přírodě a vystavování se živlům, jak na úrovni bosých chodidel, tak na úrovni povrchu celého těla, vstřebáváme životodárnou energii, prosycujeme jí své tělo i mysl a naše vitalita i odolnost rostou.

Již mnoho let, na jaře, v létě i na podzim, pokud vyrážím do přírody, tak převážně naboso. Dobrovolně se přidávají i děti. Po dni stráveném naboso sice vnímám přirozenou tělesnou únavu, ale nikdy ne bolest, zatuhlost či vyčerpání. Pocit vnitřní energetické vibrace lze slovy jen těžce vystihnout.