Vitamín A

Vitamín A je spojován se zrakem a je důležitý hlavně pro obsah karotenu. Určitě jste již slyšeli, že mrkev, která je plná karotenu.

Vitamín A najdeme ve vnitřnostech, v mléce a v rybím tuku, ale také v ovoci a zelenině jako je mrkev, paprika, rajčata nebo meruňky.

Pro dospělého člověka stačí konzumace 110 g čerstvé mrkve. Třetinu denního doporučeného množství obsahuje 110 g meruněk nebo 200 g tvrdého sýra 30%. Až polovinu denního množství lze získat ze 110 g tuňáka.

  • účastní se v metabolismu kostí a zubů
  • působí na diferenciaci a růst epitelových buněk

Vitamín D

Vitamín D je spojován se sluncem, což je také jeho nejsilnější zdroj. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitamínu D, proto v našich zeměpisných šířkách populace často trpí jeho nedostatkem, zejména v zimním období.

Dalšími zdroji jsou například vejce (žloutky) a játra.

Doporučuje se vystavovat se slunečnímu záření alespoň 20 minut denně. Nebo lze vitamín D také čerpat z živočišných zdrojů (potravin). Pro splnění denní dávky je potřeba zkonzumovat 90 g tuňáka nebo 20 g filé z matjesa.

  • metabolismus fosforu a vápníku
  • podpora imunity

Vitamín E

Vitamín E je považován za vysoký antioxidant.

Antioxidanty chrání (a dokonce dokáží opravit) buňky před volnými radikály. Pro udržení zdraví je potřeba rovnováha antioxidantů a volných radikálů v našem těle. Volné radikály produkuje tělo samo, ale přispívá k tomu špatné stravování, kouření, pobyt v znečištěném prostředí, stres, apod.

Tento vitamín najdeme zejména v rostlinných olejích, jádrech ořechů, ale také ve vejcích, játrech a jiných vnitřnostech.

Doporučenou denní dávku splníme konzumací 170 g konzervovaného tuňáka v oleji nebo 150 g mandlí se slupkou.

  • vysoký antioxidant

Vitamín K

Vitamín K je spojován se zelenými rostlinami a řasami, což jsou také jeho hlavní zdroje. Také se jedná o vitamín, který si tělo dokáže v určité míře vytvořit samo.

Jak jsme si již zmínili, vitamín K najdeme především v zelené zelenině, ale také v řasách, vejcích, játrech a mase.

Doporučenou denní dávku obsahuje například 5 g petržele, 10 g kapusty, 16 g špenátu nebo 60 g hlávkového salátu.

  • zlepšuje stav kostí
  • důležitý pro krev a srážlivost krve