Přírodní polysacharidy

Pod označením beta-glukany (zapisované také jako β-glukany) se ukrývá celá skupina polysacharidů. Svůj název získaly podle beta-vazeb mezi jednotlivými sacharidy. V přírodě se vyskytují poměrně hojně a najdeme je u buněčných stěn bakterií, kvasinek, rostlin a hub. Lidský organismus si je však sám vytvořit nedokáže, takže musí být doplňovány ve formě potravy. Aktuálně patří mezi často zkoumané látky z pohledu příznivého vlivu na lidské zdraví. Pro své blahodárné účinky jsou však již dávno známé především ve východních zemích, kde se v jídelníčku objevují právě houby bohaté na tyto látky.

Potraviny bohaté na beta-glukany

Hlavním zdrojem polysacharidu beta-glukan jsou houby. To je dobrá zpráva pro všechny vášnivé houbaře, ale i pro ty, kdo si rádi pochutnají na guláši z hlívy ústřičné. Dále se vyskytuje také v obilninách, zejména v ovsu. Takže ovesná kaše představuje skutečně zdravou snídani bohatou na vlákninu i beta-glukany. Dalším zdrojem jsou pekařské i pivovarské kvasnice.

  • kvasnice
  • hlíva ústřičná
  • reishi
  • houby shiitake
  • obilniny – oves, ječmen, pšenice, žito

Kromě přírodních zdrojů z potravin se hodí doplňovat beta-glukany také ve formě doplňků stravy. Platí to hlavně v náročných obdobích, při zvýšené fyzické a psychické námaze či během rizikových měsíců proti chřipce a nachlazení.

Jak beta-glukany ovlivňují zdraví

Konzumace beta-glukanů má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Tyto polysacharidy jsou stále předmětem zkoumání, ale přesto jsou již známé tři hlavní oblasti, které dokážou ovlivnit.

Posílení imunitního systému

Jedním z důležitých účinků beta-glukanů je stimulace imunitního systému. Podněcují nejenom aktivaci konkrétních imunitních buněk, ale zároveň se starají také o další produkci antibakteriálních látek pro rychlejší likvidaci nežádoucích bakterií. Užívání beta-glukanů ve zvýšené míře se doporučuje při infekcích i při užívání antibiotik, protože zlepšuje jejich funkčnost.

Zdravé fungování srdce a cév

Dalším pozitivním dopadem pravidelného užívání beta-glukanů především z ovesných produktů je snižování hladiny nežádoucího LDL cholesterolu. A podpora pevnosti a zdraví cév.

Pro zdravou pokožku bez ekzémů

V první řadě se doporučuje vnitřní užívání beta-glukanů ve formě vhodných potravin či doplňků stravy. Existují však kosmetické přípravky s obsahem těchto látek pro přímé působení na pokožku. Takové krémy se užívají proti atopickému ekzému či na zlepšení hojení pokožky. Pozitivní vliv může mít používání kosmetiky s beta-glukany i pro boj s akné.