Nejde o žádnou šarlatánskou metodu, ale o uznávaný způsob léčby, kterému se říká chromoterapie. Ta patří pod křídla alternativní medicíny a využití má neuvěřitelně široké. Stačí si vzpomenout, jak často vidíte v nemocnicích a na poliklinikách zdi vymalované v odstínech zelené barvy, která uklidňuje a tlumí stres. Někteří skalní stoupenci chromoterapie jsou přesvědčeni, že barevným světlem se dají léčit konkrétní onemocnění. Zde je na místě vysvětlit, že nejde o léčení světlem, tedy o světelnou terapii, při které je člověk vystaven působení bílého světla a která napomáhá například při sezónní afektivní poruše. Terapie barevným světlem je založena právě na použití barev.

BARVY A JEJICH VÝZNAM

Lidské oko je schopné rozlišit až 10 milionů barev, z nich jsou tři označované jako primární: žlutá, červená a modrá. Chromoterapie pracuje převážně s nimi a přidává i barvy sekundární: oranžovou, purpurovou a zelenou.

  • ŽLUTÝ ZABIJÁK DEPRESÍ

Žluté odstíny pomáhají lidem trpícím depresemi, světlo této barvy příznivě ovlivňuje trávení, konkrétně funkci žaludku, jater a střev.

  • ČERVENÁ DODÁ ENERGII

Červené světlo prospívá sportovcům - uvolní ztuhlé svaly a klouby. Dále má příznivý vliv na pleť a zvyšuje hladinu energie, což oceníte v boji se silnou únavou. Současně podněcuje sexuální touhu a pomáhá při potížích s ledvinami.

  • MODRÉ UKLIDNĚNÍ

Ve svých účincích je modrá opakem červené. Snižuje krevní tlak a celkově uklidňuje. Uplatní se v léčbě migrenózních bolestí hlavy a zdravotních problémů postihujících oblast krku, úst a uší.

  • ORANŽOVÝ ZDROJ KREATIVITY

Pracujete jako kreativec? Pak se obklopte oranžovou barvou. Ta totiž stimuluje kreativní myšlení. Dále pomáhá při potížích s dýcháním a u kojících žen stimuluje produkci mléka.

  • USÍNEJTE V PURPURU

Purpurové či nachové světlo vás příjemně uspí, zklidní emoce a odbourává stres. Na rozdíl od červeného světla purpurové sexuální touhy tlumí.

  • SÍLA MÁ ZELENOU

Zelená je barva přírody, není tedy divu, že v našem těle stimuluje nárůst hladiny růstového hormonu, posiluje svaly, kosti i imunitní systém.