Pomocí autogenního tréninku můžete dosáhnout velmi rychlého zklidnění, rychlé regenerace, snížení bolesti a citlivosti a zvýšení výkonu. Funguje jako výborná psychická hygiena, kterou bychom si vzhledem k tempu moderního světa měli dopřávat častěji a častěji. Nedokáže ale odstranit příčiny vznikajícího stresu, na to je tato metoda krátká.

Jak na to

Relaxace a koncentrace, to jsou dva klíče ke klidu, který chcete mít. Relaxací myslíme cílené uvolnění svalů, které dovede zpětně ovlivnit i nastavení psychické. Harmonie se snáze dosahuje při pravidelném cvičení, pro nejlepší účinky třikrát denně o délce trvání pět minut.

Nejdříve se doporučuje provádět techniku v klidné místnosti. Až se ji dobře naučíte, můžete ji pak praktikovat i na rušnějších místech.

Ulehněte nebo se usaďte do co nejpohodlnější polohy, hlava je volně, ruce podél těla, nohy nejsou překřížené. Pojďte zavřít oči a zkuste se co nejvíce uvolnit, zrelaxovat. Je dobré si říci párkrát věty jako „jsem klidný/á“ nebo „jsem uvolněný/á“. Zaměřte myšlenky pouze na stav tady a teď, všechny ostatní nechte kolem sebe proplout jako mraky po nebi, které jsou hnané větrem.

Má ruka je těžká

Představujte nebo si říkejte v duchu, že jsou vaše končetiny, tělo i hlava těžké. Nejprve postupně po jednotlivých částech těla, posléze i klidně rovnou naráz ztěžkněte celé tělo. Může na vás fungovat i jen představa nebo pouhá slova, vyzkoušejte sami.

Má ruka je teplá

Představujte nebo si říkejte v duchu, že jsou vaše končetiny i tělo teplé. Nejprve zase po jednotlivých částech těla, posléze i klidně rovnou naráz si co nejreálněji představujte, že je celé vaše tělo teplé. Pomůže i představa zdroje tepla – krbu, slunce nebo horkého písku na pláži, který vás prohřívá.

Můj dech je klidný

Stačí si říci tuto větu a u toho se soustředit na dech. Nejlepší je přesnout dech do břicha, aby se s nádechem zvedalo a s výdechem klesalo.

Moje srdce tepe pravidelně a klidně

Při této větě si můžete položit pravou ruku do oblasti srdce a procítit tep přes dlaň či prsty.

V oblasti břicha se rozlévá teplo

Díky této větě se uvolní oblast břicha a dojde k prokrvení a zlepšení činnosti vnitřních orgánů.

Mé čelo je příjemně chladné

Už tušíte, proč jsme nepouštěli teplo i do hlavy? Protože hlavě je příjemnější, když je kolem ní trochu chladněji. Klidně si můžete i představit, jak kolem vaší hlavy proudí příjemně chladivý vánek.

Vlastní formulky

Pokud máte potíže s něčím konkrétním, teď je ta pravá chvíle na to, abyste se tomu věnovali. Můžete si říkat v duchu nebo i nahlas krátká slovní spojení, která jsou pro vás důležitá. Pozor, mělo by se jednat vždy o pozitivní věty, například to může být formulka „mám dostatek odvahy“ nebo „cítím se jistě“, „záleží mi na mých blízkých“ apod. Říkání jednotlivých vět můžete podpořit i představou ideální situace. Kromě negativních formulí, které se nedoporučují (protože nefungují), je také vhodné vyvarovat se před spánkem příkazů typu „musím teď usnout“. To totiž také nefunguje.

Jak to celé ukončit

Pokud nechcete usnout, pak je potřeba na konci začít pozvolna rozhýbávat prsty, horní i dolní končetiny. Když už hýbete celým tělem, tak otevřete i oči společně s hlubokým nádechem.

A to je celé.