Když jsem si šla vyzvednout běžecké boty On Cloudgo, neměla jsem žádná velká očekávání. Venku zrovna pršelo a musím se přiznat, že se mi do běhání ani moc nechtělo. Při prvních krocích jsem ovšem zajásala: „Mám na nohou boty samoběžky!“

Aby bylo jasno: nejsem žádný velký běžecký nadšenec, spíš si užívám přírodu okolo, než abych honila výkony. O správné technice povědomí mám, ale po pár kilometrech už nějaký nášlap, odvíjení chodidla a podobně vůbec neřeším. To pak nohy tahám za sebou, špičky se vytáčejí ven a nohy jdou do písmene X… Jenomže to si samozřejmě vybírá svou daň – chyby v technice mě pak stojí bolesti beder.

V botách On Cloudgo to ale bylo jinak. Kromě toho, že jsou neuvěřitelně lehké, jsem zažila pocit, který jsem asi nikdy neměla. Díky super tlumení a hlavně geniálním hlavám, co vymyslely botu, která vás jednoduše nutí našlapovat správně, jsem náhle běžela jak srna. V oficiálních parametrech najdete, že boty využívají „jedinečnou technologii tlumení Cloud- Tec a Speedboard“. Řeknu vám, jak to vypadá v praxi: Bota je opravdu odpružená a tvar podrážky i méně zkušené běžce dostane do nastavení, kdy se správně odráží a nemusí se na to soustředit. Zajímavý pocit používat na chodidle svaly, o kterých jsem ani nevěděla. Díky tomu mě ani při delší trase nebolelo koleno a záda. A hlavně jsem po doběhnutí nebyla vyždímaná jako hadr.

Kromě toho, že tyhle běžecké boty i nás amatéry podrží, abychom běželi správně, aniž bychom museli podstoupit běžeckou školu, oceňuji i to, že jsou vyrobené z recyklovaných materiálů. A i když jsem už řadu let nebyla na žádném závodě pro veřejnost, musím říct, že běžecké boty On Cloudgo jsou pro mě inspirací zase něco zkusit. A možná se stanou motivací i pro vás. Nemusíte se bát o záda ani klouby a ušetří vám spoustu energie, tudíž budete rychlejší.

Zdroj:

časopis Kondice