Bílkoviny jsou účinnou prevencí celulitidy. Aminokyseliny, ze kterých se skládají, jsou základním předpokladem pro pevnou pleť. V těle se totiž podílí na tvorbě kolagenu, který spolu s elastinem drží pleť vypnutou. A máte-li v jídelníčku dost bílkovin, většinou také nehrozí, že si tělo bude střádat vodu a s ní i toxiny, které jsou jedním z viníků pomerančové kůže. Chcete-li tedy svoji pokožku vyhladit a podpořit fungování zpevňujících přípravků, přidejte do jídelníčku bílkoviny na úkor sacharidů. Tělo se tím zbaví přebytečné vody a pročistí a kůže postupně zpevní, takže zatočit s dolíčky bude najednou o dost jednodušší. Příjemným bonusem navrch je, že navíc budete opticky působit štíhleji, protože vaše tělo i tvář ztrátou přebytečných tekutin ‚splasknou‘. A rozdíl nejspíš poznáte i na své váze.

Zdroj: Youtube

Kromě toho, že jsou bílkoviny, respektive aminokyseliny, na které se v těle štěpí, stavebním materiálem pro kolagenová vlákna, mají také zásadní roli při regeneraci buněk a obnově tkání. Udržují tak vlastně přirozené samoomlazovací mechanismy pokožky, na jejichž stimulaci se často soustředí i výrobci kosmetiky. Bílkoviny se navíc podílejí i na fungování imunitního systému a usnadňují hojení, což je pro zdraví pokožky zásadní. Jsou to tedy právě proteiny, které zodpovídají, za hladkou a zářivou pleť bez vrásek.

V kosmetice bílkoviny jako takové nenajdete, protože jejich molekuly jsou příliš velké na to, aby prošly pokožkou. Výrobci kosmetických přípravků ale pracují s aminokyselinami v různých podobách. Ty pak dokážou působit cíleně tam, kde je potřeba. Patří mezi ně třeba peptidy nebo keratin.

Bez dostatečného přísunu bílkovin se neobejdou ani vaše vlasy. Ne nadarmo dermatologové při jejich vypadávání doporučují zaměřit se v jídelníčku právě na proteiny. Aminokyseliny, které díky bílkovinám získáme, jsou základní složkou vlasů. Chybí-li tedy v jídelníčku bílkoviny, vlasy ztrácejí lesk, jsou křehké a náchylné k poškození. A v konečném důsledku mohou začít i vypadávat, protože nedostatek bílkovin sníží počet vlasů, které se nacházejí v růstové fázi.

Stejně důležitou roli přitom aminokyseliny hrají i v případě nehtů. Máte-li je věčně suché a lámavé a rostou-li jen hodně pomalu, možná nebude od věci dát si k večeři pořádný steak. I v případě nehtů tvoří aminokyseliny jejich základ. A má-li jich tělo nedostatek, je to na nehtech okamžitě znát, a to i když o ně jinak pečujete vzorně.

Zdroje:
www.surgicalcosmetic.org.br/details/338/en-US/cellulite-grading-assessment-in-women-following-three-different-diets
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7146365/
www.researchgate.net/publication/227056402_Micronutrients_for_Hair_and_Nails