Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Koláč, který vypadá opravdu efektně, a přitom na něm není nic složitého. Stačí pouze jablíčka naskládat na dno formy místo navrch. Výborný dezert zejména pro zimní období! Jablka dodají tělu vlákninu a v kombinaci se skořicí prohřejí celý organismus!

Ingredience:

Jablečná náplň:

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • cca 6  jablek, omytých, oloupaných, rozpůlených a zbavených jádřince

Těsto:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

Vyhřejte si troubu na 200°C a začněte jablečnou složkou koláče. V kastrůlku zvolna rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr a míchejte, než začne směs zlátnout. V ten okamžik přidejte ještě skořici a jablíčka. Vše vařte asi 10 minut. Dbejte na to, aby se jablka pořádně obalila v karamelové šťávě.

Směs nechte trochu chladnout a jablka postupně skládejte do vymazané koláčové formy řezem dolů. Přelijte je zbylou karamelovou šťávou.

Dále si udělejte jednoduché těsto. Všechny ingredience vložte do větší mísy a utřete je do jemného, lehce tekutého těsta, které rovnoměrně rozlijete do formy, aby jablka nevykukovala skrz těsto. Dejte koláč do trouby a pečte jej cca 40 minut.

Když je dezert upečený, nechte ho asi hodinu vychladnout a až potom jej vyklopte z formy. Můžete podávat jen tak nebo se šlehačkou či zmrzlinou.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.