Vanilkový závin s tvarohem a limetkovým sorbetem

Vanilkový závin s tvarohem a limetkovým sorbetem

Vyzkoušejte osvěžující, lahodný dezert, který vás potěší kontrastem teplého a studeného, sladkého a kyselého. Limetka je méně výrazná, zato mnohem aromatičtější než citron. Proto skvěle doplňuje krémovou vanilkovou chuť křupavého závinu. Navíc díky ní dostanete do těla vitaminy B a C!

Ingredience:

Závin:

  • 1 balíček listového těsta
  • 150 g měkkého tvarohu na pečení (kostka)
  • 1 necelý vanilkový puding
  • vanilkový lusk
  • žloutek
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • vajíčko na potření

Sorbet:

  • 6 velkých limetek
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 l vody
  • limetkový a jahodový topping na pokapání

Postup:

Den předem si připravte sorbet. Limetky velmi důkladně omyjte, aby se z nich mohla použít kůra, kterou následně oškrabejte. Za pomoci lisu vymačkejte šťávu. V hrnci zahřívejte vodu s cukrem na mírném plameni, dokud se úplně rozpustí. Hrnec stáhněte z plotny a do sladké vody přidejte limetkovou šťávu a kůru. Vše nechte zcela vychladnout. Obsah hrnce nalijte do plastové či nerezové misky a vložte do mrazáku. Každých 40 minut pak směs promíchávejte, aby vznikla homogenní zmrzlinová hmota. Celý proces mrazení by měl trvat přibližně 5-7 hodin.

Pokračujte přípravou vanilkového krému. V mléce rozmíchejte pudink, cukr, semínka vanilkového lusku, žloutek a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí. Do zcela vychladlého pudinku po částech přimíchejte tvaroh.

Vyválejte listové těsto na 1 mm tenkou placku do tvaru obdélníku. Rovnoměrně ho potřete vanilkovým krémem, který by měl sahat cca 3 cm k okrajům. Těsto zaviňte a pečlivě uhlaďte okraje. Nakonec závin potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby. Pečte 30 minut na 180 stupňů.

Závin podávejte teplý spolu se sorbetem a ozdobte ho jahodovým a limetkovým toppingem.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.