Salát z řepy

Příprava 15 minut * velmi snadné * pro 4 osoby

Ingredience:

  • 4 menší bulvy červené řepy, vařené
  • 120 g bryndzy
  • 2 lžíce lněného oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2-3 lžíce javorového sirupu (medu)
  • mořská sůl
  • 4 malé hrsti rukoly

Řepy nakrájejte na plátky, lehce osolte a zakápněte lněným olejem. V misce prošlehejte med  či sirup s octem.  Zálivku, přelijte přes řepu, promíchejte a řepu rozdělte na talíře. Na řepu rozdrobte sýr, přidejte rukolu a podávejte.

Tip: Vakuovanou vařenou řepu koupíte v síti supermarketů nebo v prodejnách s ruskými specialitami. Skvělý je salát i ze syrové řepy nakrájené na tenké plátky. Ty pak nechte promíchané se zálivkou marinovat do druhého dne. Přidat navíc můžete opražená dýňová semena a do zálivky jemně strouhaný zázvor.

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů, minerálů (křemík, draslík , hořčík, zinek, kyselina listová, železo) a dalších významných látek, včetně vlákniny. Podporuje imunitní systém, regeraci organismu a růstu tkání (zpomaluje stárnutí a má dobrý vliv na vývoj plodu v těhotenství), pozitivně působí na srdečně-cévní systém a vzhledem k obsahu antokyanů se doporučuje při léčbě a prevenci rakoviny. Také ovlivňuje tvorbu inzulinu a pomáhá při rekonvalescenci po borelioze a klíšťové encefalitidě, podporuje nervový systém,  látkovou výměnu a vylučování škodlivých látek z těla.

Dana Obermajerová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.