Pravé houbové rizoto s parmezánem

Bohužel, rizoto v podání českých kuchařů dostává stále dost na frak. Rozvařenou rýži se zbytky mas z předchozího dne doplněnou sáčkem mražené zeleniny a kyselou okurkou známe asi všichni. Originální rizoto však nemá s tímto „blafem“ nic společného! Je lahodné, krémové a s jemně pikantní chutí parmezánu patří mezi vyvážená jídla, jež milují i vegetariáni!

Ingredience pro 4 porce:

340 g rýže na rizoto (kulatozrnná odrůda)
1 polévková lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
200 g čerstvých žampiónů
1 cibule
2 dl suchého bílého vína
2 dl zeleninového vývaru
čerstvý tymián
asi 100 g parmezánu

Postup:

V hrnci na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli a česnek, krátce nechte zpěnit. Hned poté k nim přisypte rýži, kterou opékejte, vhoďte snítku tymiánu a přidejte nakrájené plátky hub. Rýži asi po minutě zalijte vývarem a vínem a zaklopte poklicí. Na velmi mírném plameni ji nechte za častého promíchávání pomalu vařit (asi 20 minut). Tekutina by se měla vstřebat. Po uplynutí doby vaření by měla být rýže mírně kašovitá. Stáhněte plamen a nasypejte do rizota nastrouhaný parmezán. Pokrm není třeba dosolovat, sýr je sám o sobě slaný a dodá potřebnou chuť a aroma.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.