Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Lehký a našlehaný dezert s typickým kávovým nádechem milujeme snad všichni. Bohužel je v českých cukrárnách a restauracích k vidění v neuvěřitelných recepturách. Přitom originální recept není složitý, a pokud máte nefalšované ingredience, zvládnete ho na vysoké úrovni i sama. Takže: žádné pomazánkové máslo, ale jen a jen mascarpone!

Ingredience:

  • 2 balíčky sýra Mascarpone (cca 250 g každý)
  • 5 vajec v biokvalitě
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 balíček podlouhlých cukrářských piškotů
  • 1 dl likéru Amaretto
  • 1 dl silného espressa
  • kakao na posypání

Postup:

Nejdříve si rozdělte vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte do sněhu tak, aby byl tuhý. Žloutky spojte s cukrem a šlehejte, dokud nevznikne světležlutá pěna. Do ní postupně velmi opatrně zapracovávejte mascarpone. Když máte hladký krém, přichází na řadu sníh. Stejně obezřetně a po malých dávkách ho vláčnými pohyby vmíchejte do krému. Výsledkem by měl být nadýchaný a vzdušný krém, který na chvíli vložíte do lednice.

Zatímco se krém chladí, naskládejte do misky nebo malého pekáčku piškoty, jemně je pokapejte likérem a kávou, aby celou tekutinu nasály do sebe – budou pak měkké – a na ně rovnoměrně rozetřete krém. Ve vrstvení piškotů s krémem pokračujte dle libosti. Nakonec celý dezert štědře posypejte kakaem. Tiramisu nechte ještě pár hodin v chladu, aby se rozleželo a ztuhlo.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.