Jak jsem vařil bílý chřest s domácí pažitkovou majonézou

Jak jsem vařil bílý chřest s domácí pažitkovou majonézou

Chřestová sezóna právě vrcholí, a ačkoli existuje spousta receptů, jak si chřest netradičně připravit, jsem toho názoru, že právě tahle zelenina je krásným příkladem výroku, že „méně je někdy více“. Většinou se mluví o zeleném chřestu a jeho bílá varianta je lehce upozaděná, ale zbytečně.

Čím čerstvější chřest, tím lepší je jeho chuť. Pokud byste chtěli mít jistotu o čerstvosti chřestu, musíte na pole. Další variantou je nakupovat na farmářských trzích a věřit prodejcům, popřípadě se obrátit na supermarkety. Vzhledem k nízké ceně chřestu během sezóny není velká pravděpodobnost, že by v regálech ležel příliš dlouho, takže směle do něj.

U surovin, jako je chřest, obecně platí, že překombinovat chutě je zbytečné a ve výsledku kontraproduktivní. Když už máte čerstvý chřest, tak si ho pořádně vychutnejte: není důvod jeho jemnou chuť přebíjet, naopak by se měla zvýraznit a podtrhnout.

Chřest se nesmí rozvařit. Čerstvý zelený chřest nepotřebuje víc než čtyři minuty v páře a bílý se musí oškrábat, zbavit dřevnatých konců a vařit asi patnáct minut.

Lehký oběd pro dva

  • 800 g bílého chřestu
  • 350 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 citrón
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • máslo
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • hrst čerstvé nasekané pažitky

Chřest nejprve zbavím dřevnatých konců – odlámu pár centimetrů délky, oškrábu ho a dám na 15 minut vařit do osolené vody s máslem.

Na přípravu majonézy mám výborný trik a jediné, co je třeba, je ponorný mixér –  majonéza bude hotová za několik vteřin.

Pokud mixér nemáte k dispozici, majonéza se dá připravit ručně, kdy se do směsi žloutku a hořčice po kapkách vmíchává olej. Je to ale pracná a nejistá varianta.

Do vysoké odměrky (nebo jiné nádoby) rozklepnu vejce, přidám hořčici, vinný ocet, šťávu z půlky citrónu, většinu nasekané pažitky a olej. Vše osolím a opepřím. Mixér ponořím na dno nádoby, zapnu a pomalu jej vytahuji: zůstává po něm jen perfektně hladká majonéza.

Uvařený chřest osuším, položím na talíř, osolím, opepřím, na něj nastrouhám citronovou kůru a posypu zbytkem pažitky. Podávám s majonézou v mističce.

Marek Pavala

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.