Celozrnný mřížkový koláč s jahodami a mátou

Celozrnný mřížkový koláč s jahodami a mátou

Dezert s lahodným ovocem a lineckým korpusem je velmi oblíbený – nádherně vypadá a ještě lépe chutná! Jako základ náplně můžete použít jakékoliv sezónní ovoce. Vyzkoušejte tento šťavnatý koláček s jahodami a celozrnnou moukou, která prospívá zažívání!

Ingredience

Linecké těsto:

  • 200 g celozrnné hladké mouky
  • 200 g bílé hladké mouky
  • 110 g cukru moučky
  • 220 g másla
  • 2 velké žloutky

Náplň:

  • 500 g jahod (lépe čerstvé, ale můžou být i mražené)
  • 350 g oloupaných jablek
  • 50 g třtinového cukru
  • čerstvá máta (nasekaná na malé kousky)
  • vanilkový puding
  • 400 ml jablečné šťávy

Ze všech ingrediencí na linecké těsto vypracujte pevnou hmotu a vložte ji na hodinu odpočinout do lednice. Připravte si kulatou koláčovou formu a předehřejte si troubu na 180 °C.

Když je těsto vychlazené, rozdělte jej na dvě části. Menší díl by měl odpovídat asi třetině celkového objemu. Z většího kusu vyválejte cca 1 cm silnou placku a vyložte jí máslem vymazanou formu.

Dejte se do přípravy náplně. V jablečné šťávě pomalu vařte nadrobno nakrájená jablka do té doby, než vznikne pyré. Následně přidejte očištěné jahody a vše vařte asi 5 minut. V malém množství vody rozmíchejte vanilkový puding a přilijte jej do hrnce. Poté směs oslaďte cukrem, přidejte mátu a na závěr asi 2 minuty povařte.

Ještě horkou směs nalijte na připravené těsto. Ze zbytku těsta vyválejte asi půl centimetru silnou placku a rozřežte ji na proužky, které pokladete na ovocnou náplň tak, aby tvořily mřížku. Vložte koláč do trouby a pečte jej 40 minut!

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.