Jablečný koláč posypaný kokosem

Jablečný koláč posypaný kokosem

Že nejdou jablka a kokos moc dohromady? Možná budete překvapení, jak skvěle se tyto dvě výrazné chutě doplňují. Kokosové hoblinky dodají tradičnímu moučníku trochu exotiky. Kokos kromě toho obsahuje vysoké procento vápníku, zdravých nenasycených tuků a vlákniny.

Ingredience:

Náplň:

  • 500 g na jemno nakrájených jablek
  • 1 vanilkový puding
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 2 citrony
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 50g cukru
  • 200 g strouhaného kokosu na posypání

Těsto:

  • 80 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • citronová kůra
  • 25 g másla

Postup:

Začněte přípravou těsta. Oddělte si žloutky a vyšlehejte je s polovinou dávky cukru a s trochou očištěné nastrouhané citrónové kůry, až vznikne pěna. Z bílků dále v jiné míse vymíchejte tuhý sníh, do kterého zašlehejte druhou polovinu cukru.

Obsah obou misek spojte opatrně dohromady a postupně do něj vmíchávejte mouku. Vše velmi zlehka promíchávejte a nakonec přidejte i povolené máslo o pokojové teplotě. Nechte těsto cca 15 minut odležet.

Oloupaná jablka nakrájejte na malé kostičky, pokapejte je citronem a vložte do hrnce s teplou vodou. Asi deset minut je povařte. Vodu zceďte a 200 ml použijte spolu s jablečným džusem na základ pudingu. Ten připravte podle návodu, jen místo mléka přidejte právě šťávu, skořici a vanilkový cukr. Když puding začne houstnout, přidejte do něj jablka.

Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku či větší dortové formy a důkladně ho rozetřete do všech stran, aby bylo rovnoměrné. Potom na něj nalijte jablkovou směs. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Hotový moučník bohatě zasypte kokosem a vychladlý podávejte.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.