Rukolový salát s dýní, hruškami a kozím sýrem

Rukolový salát s dýní, hruškami a kozím sýrem

Dýně je opravdu zázračnou zeleninou. Nejen, že je plná vitaminů a pomáhá na nejrůznější onemocnění, ale navíc je vhodná při různých dietách. Problém je, že kromě obligátní dýňové polévky a možná ještě pracného risotta, nejsou dýňové recepty zatím příliš rozšířené. Rozhodl jsem se to změnit.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 svazky rukoly
  • 1 malá dýně
  • 3 červené hrušky
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • kozí sýr tvarohového charakteru
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • extra virgin olivový olej
  • červený vinný ocet
  • balsamico
  • několik snítek tymiánu
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Dýni rozpulte, odstraňte semínka a vlákna, rozkrájejte ji velkým ostrým nožem na měsíčky a ty pak na středně velké kostičky. Čím nepravidelnější, tím lepší – u salátů většinou platí jakýsi dadaistický zákon a náhoda a nevyzpytatelnost jsou vítané faktory.

U klasické dýně je potřeba okrájet i kůru, pokud máte dýni Hokaido, kůru odstraňovat nemusíte, stačí ji předem důkladně omýt. Předehřejte troubu zhruba na 160 stupňů. Hotové kousky a kostičky rozprostřete do pekáče, přidejte tymián, osolte a opepřete. Vše lehce prolijte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Dejte do trouby na 20 až 30 minut.

Do velké mísy si připravte omytou a osušenou rukolu, přidejte na libovolné kousky nakrájené hrušky, ořechy a část kozího sýra. Zatím nepromíchávejte.

Smíchejte olivový olej a vinný ocet v přibližném poměru 3:1, přidejte prolisovaný česnek, lžičku dijonské hořčice a pár kapek balsamica, osolte a opepřete. Vinaigrette na salát se vždycky vyplatí udělat o trošku kyselejší, než ji chcete a u tohoto receptu to platí dvojnásob, takže ať má pořádný říz.

Jakmile se dopeče dýně, vše promíchejte dohromady i se zálivkou. Nesmí jí být moc, aby se salát nerozmočil a ani málo, aby nebyl suchý. Každý lístek by měl být pokrytý tenkou vrstvou a nic nesmí plavat v tekutině. Z velké mísy rozdělte jednotlivé porce, které ještě vylepšete zbytkem kozího sýru a pár ořechy.

Marek Pavala

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.