Rýžový koláč s jahodovou omáčkou a mátou

Rýžový koláč s jahodovou omáčkou a mátou

Rýžové dezerty, typické pro asijskou, ale i italskou kuchyni se u nás začínají teprve zabydlovat. Koláč, jehož hlavní ingrediencí je rýže na přípravu rizota, je velmi lahodný – v kombinaci s kyselou jahodovou omáčkou všem vezme slova z úst. Rýže pozitivně ovlivňuje trávení a zajišťuje tělu dostatečný přísun energie na několik hodin.

Ingredience:

  • 300 g rýže na rizoto
  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová a pomerančová kůra
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 2 lžíce studeného mléka
  • 1 sklenice bílého vína

Jahodová omáčka:

  • 1 kg mražených jahod
  • 1 dl krupicového cukru
  • 2 dl jahodového džusu
  • 1 dl portského vína

Postup:

Vymažte si velkou rozkládací koláčovou formu. V míse utřete máslo s moučkovým cukrem, solí, vhněťte mouku, citronovou a pomerančovou kůru, bílé víno a žloutky. Přilijte mléko a těsto pak promíchávejte.

Mezitím si v hrnci uvařte na mírném plameni rýži, dokud se do ní nevsákne všechna voda. Má být mazlavá a lepivá. Po jejím vychladnutí ji pomalu přimíchejte do těsta. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte do směsi. Těsto nalijte do koláčové formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte cca 45 minut na 200 stupňů.

Rozmrazte jahody a vložte do středně velkého hrnce. Zalijte je džusem, portským a přidejte cukr. Na mírném plameni zahřívejte do bodu varu a pak vše rozmixujte. Následně opět zapněte sporák a jahodovou kaši vařte, dokud úplně nezhoustne. Teplou omáčkou pokapejte rýžový koláč a dozdobte snítkou máty.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.