Babiččin tradiční velikonoční beránek

Babiččin tradiční velikonoční beránek

Kdo by si uměl představit Velikonoce bez krásného, cukrem posypaného beránka? Beránek slouží jako báječný moučník, ale plní také dekorativní funkci. Recepty na něj se v rodinách předávají z generace na generaci a každý tvrdí, že právě ten jeho beran je ten nej! My vám jeden takový "tajný" recept prozradíme!

Ingredience:

  • 240 g hladké mouky
  • 240 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla
  • 5 vajec (rozdělených na žloutky a bílky)
  • 1 dl vaječného koňaku

Ještě než začnete s přípravou těsta, důkladně vymažte formu na beránka máslem a vysypte ji hrubou moukou. Zároveň s tím si nechte předehřát troubu na 180 °C.

Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky a prášek do pečiva a vše pořádně promíchejte. Do další misky vložte cukr, změklé máslo, vanilkový cukr, žloutky, vaječný koňak a metlami směs vyšlehejte do jemné pěny.

Následně obsahy obou misek spojte a vypracujte v dokonale hladkou hmotu. Během toho do těsta přilévejte po troškách mléko o pokojové teplotě. Nakonec z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Pokud chcete, můžete do beránka přidat ještě oříšky či kandované ovoce, záleží jen na vás.

Hotové těsto nalijte do vymazané formy na beránka a nechte ho péct zhruba hodinu. Během pečení je nutné špejlemi kontrolovat, zda je těsto dostatečně propečené. Pokud na dřívku těsto ulpívá, je potřeba beránka ještě dopéct. Po vyjmutí z trouby jej ihned vyklopte a ještě teplého pocukrujte!

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.