Telecí se sýrovou omáčkou a těstovinami (orecchiette)

Telecí se sýrovou omáčkou a těstovinami (orecchiette)

příprava 15 minut, vaření 30 minut, velmi snadné, pro 4 osoby

  • 800 g telecí plece
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a mletý pepř
  • 250 ml bílého vína
  • trochu vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kapary
  • 1 sardelový řez
  • 0,5 citronu, kůra i šťáva
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 25 g strouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
  • svazek petržele
  • 300 g drobných těstovin, nejlépe orecchiette

V kastrolu na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte maso nakrájené na malé kostky a opékejte, dokud se jeho povrch nezatáhne. Dále vložte máslo, osolte, opepřete a duste asi 10 minut ve vlastní šťávě. Pak přilijte víno a vařte, dokud se neodpaří asi na polovinu. Přilijte vývar nebo vodu, aby bylo maso do tří čtvrtin potopené, a duste pod poklicí doměkka.

Mezitím uvařte těstoviny takzvaně na skus, podle návodu na obalu.

Pokrájejte kapary, utřete je se sardelkou na pastu a vmíchejte k masu spolu s citronovou kůrou a trochou šťávy. Krátce povařte, stáhněte z ohně a přidejte smetanu s nastrouhaným parmazánem. Za stálého míchání prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Posypte petrželkou a podávejte s uvařenými těstovinami.

Tip: Parmazán vynechte a smetanu prošlehejte se dvěma žloutky.

Dana Obermajerová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.