Kyprý jablečný koláč se skořicí a mandlemi

Kyprý jablečný koláč se skořicí a mandlemi

Existuje snad chutnější kombinace než jsou jablka a skořice? A když je ještě doplníte mandlemi, určitě neuděláte chybu.

Co budete potřebovat:

250 g hladké špaldové mouky
150 g másla
2 lžíce medu
5 žloutků
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce vody
5 jablek
skořice
lžička citronové šťávy
75 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
100 ml smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce

Postup:

Připravte si těsto. Nejdřív smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo, med a dva žloutky a vypracujte z nich vláčné těsto. Dejte pozor, aby v něm nebyly hrudky. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20 minut odpočívat do ledničky.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadérek a nakrájejte je na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a poprašte je skořicí.

Vyndejte těsto z ledničky, oddělte z něj přibližně pětinu a dejte ji stranou. Později ji použijete na vytvoření ozdobné mřížky. Zbylé těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím dortovou formu tak, abyste zároveň vytvořili i vyšší okraje. Dno korpusu několikrát propíchněte vidličkou a dejte ho na deset minut předpéct do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

Smetanu smíchejte se dvěma celými vejci a dvěma žloutky. Přidejte vanilkový cukr a nakonec přisypte nasekané mandle nebo ořechy. Směs vlijte do předpečeného korpusu a navrch naskládejte jablka. Ze zbytku těsta vytvořte osm proužků a na povrchu koláče z nich poskládejte mřížku. Mřížku potřete zbylým žloutkem, můžete ji i lehce poprášit skořicí.

Pak koláč dejte do trouby ještě na dalších dvacet minut, až mřížka nahoře zezlátne a jablka uvnitř změknou.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.