Wrapy a kouzla s nimi

Wrapy a kouzla s nimi

Rolujte, přehýbejte nebo krájejte na špalíčky. Ať už wrapům dáte jakoukoli podobu, nikdy s nimi nešlápnete vedle. Chutnají s masem, zeleninou i sýrem a příprava nespolkne víc jak dvacet minut.

Jako rolka

NA 4 PORCE:

4 listy římského salátu. Důkladně je opláchněte a nechte vykapat v sítu, nebo je zbavte vody v odstředivce na salát.

2 lžíce majonézy. Hlídáte-li si váhu, použijte bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

Hrst lístků bazalky. Nasekejte ji nadrobno, wrap krásně provoní.

1/2 salátové okurky. Nakrájejte ji podélně na velmi tenké 10cm proužky.

250 g vařeného nebo pečeného krůtího masa, natrhaného na kousky

4 jarní cibulky, podélně rozčtvrcené a nakrájené na 10cm proužky

4 pšeničné tortilly. V obchodě tenhle typ tortill patří k nejčastěji prodávaným.

1 menší citron nejlépe v biokvalitě

Nakrájejte si všechnu zeleninu, listy salátu omyjte a osušte. Majonézu promíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, bazalkou a dochuťte citronovou šťávou.

Na tortilly rozdělte v jednom směru salát, proužky masa, cibulky, okurky a pokapejte ochucenou majonézou. Konec tortill na jednom konci ohněte přes náplň. Potom srolujte placky po delší straně do rolky a podávejte.

Jako kornout

NA 4 PORCE:

4 velké plátky pancetty nebo 8 menších plátků

4 vejce. Vyplatí se investovat do biokvality.

2 lžíce olivového oleje nejlépe extra panenského

1 lžička dijonské hořčice, dodá kornoutům potřebnou pikantnost

4 hrsti rukoly. Vyberte si opravdu čerstvou, jinak bude chuť mdlá.

80 g tvrdého sýra. Použijte svůj oblíbený druh a nastrouhejte ho na hrubo.

4 malá rajčata, nakrájená na plátky

4 kulaté chlebové placky. Jsou trochu silnější, takže mají sklon se rozvírat. Proto je spíchněte třeba špejlí.

Prošlehejte v misce olej s hořčicí.

Na pánvi opečte slaninu dokřupava a vyjměte stranou. Na vypečeném tuku postupně upečte sázená vejce tak, aby byl bílek tuhý a žloutek tekutý. Vejce osolte a opepřete. Placky prohřejte na suché pánvi nebo pod grilem, stačí minuta z každé strany. Chleby posypte sýrem, rozdělte na ně rukolu, plátky rajčat, zakápněte zálivkou a navrch položte opečenou slaninu a vejce. Okraje placky přehněte z obou stran přes náplň jako kornout a podávejte se zbylou zálivkou.

Tip: Pancettu nebo jinou slaninu nahraďte libovolnou šunkou.

Pánev pak před opékáním potřete trochou oleje.

Jako trojhránky

NA 4 PORCE:

1 polévková lžíce naložených jalapeňo papriček, které jste dopředu slili a nasekali

4 pšeničné tortilly budete potřebovat k podávání hrst koriandru nasekejte najemno

200 g čedaru, nahrubo nastrouhaného. Použít ale můžete i jiný tvrdý sýr.

Hrst sušených amerických brusinek. Neseženete-li, použijte klasické.

1 jarní cibulka s natí. Nakrájejte ji nadrobno. Tortillám dodá pikantní nádech a navíc je plná vitaminů.

Na pánvi prohřejte 2 tortilly. Jednu tortillu nechte na pánvi, posypte ji polovinou sýra, brusinek, papriček a cibulky a přiklopte druhou plackou. Opékejte asi 3 minuty a pak pomocí talíře placky na pánvi otočte a opékejte i z druhé strany, dokud se sýr nezačne roztékat a chléb je krásně zlatý a křupavý. Stejně upečte i zbylé placky. Rozpečené tortilly rozkrájejte na dílky jako dort a podávejte s rajčatovou salsou a smetanou či quacamole.

Tip: Pokud máte kontaktní gril, rozpečte celé placky s náplní mezi grilovacími deskami nebo náplň rozdělte na polovinu všech 4 chlebů, ty pak přehněte a zapečte.

Jako špalíky

NA 4 PORCE:

4 celozrnné chlebové placky nebo placky se semínky. Seženete je v supermarketu.

sůl a špetka mletého římského kmínu

4 mrkve, oloupané a nastrouhané

1 lžička sezamového oleje. Můžete použít i olivový.

1 lžička citronové šťávy hrst listů baby špenátu nebo polníčku

Na hummus:

350-400g balení sterilované cizrny, slité a propláchnuté

2 stroužky česneku, nahrubo nasekané

1-2 lžíce tahini pasty

3 lžíce extra panenského olivového oleje kůra a šťáva z 1 biocitronu sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Všechny přísady na hummus kromě koriandru vložte do robota a rozmixujte na pastu. Je-li třeba, přilijte lžíci vody, osolte, opepřete a ještě jednou prošlehejte. Hummus přendejte do misky, vmíchejte nasekaný koriandr a promíchejte.

Mrkev nastrouhejte nahrubo a ochuťte sezamovým olejem, citronovou šťávou, římským kmínem a špetkou soli. Placky potřete z jedné strany hummusem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhanou mrkev, špenátové listy nebo polníček. Konce přehněte přes náplň a chleby zabalte do ruličky. Utáhněte a v půli překrojte. Podávejte se zbylým hummusem.

Tip: Můžete použít už hotový hummus. Koupíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo v prodejnách s orientálními potravinami.

VLASTA ŠPAKOVÁ

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.