
11. 03. 2017
Francouzské dezerty bývají sice neodolatelné, ale také velmi náročné na přípravu. Výjimkou je tento klasický jablečný koláč, který hravě zvládne i začátečník. Teplá jablka se skořicí mají schopnost prohřát zimou prokřehlý organismus, štěpí tuky a pomáhají urychlit trávení.
Ze všech ingrediencí vypracujte pomocí rukou těsto a dejte ho asi na půl hodiny odležet do lednice.
Zatímco těsto odpočívá, okrájejte slupku z jablek a zbavte je jádřinců. Každé jablko pečlivě nakrájejte na osm silných plátků a zakápněte je čerstvou citronovou šťávou a nechte je na krátkou dobu vychladit do lednice. Rozšlehejte vejce se žloutkem a cukrem, přidejte do směsi skořici a smetanu. Vše velmi dobře a jemně promíchejte a dejte stranou.
Rozválejte studené těsto na 2 až 3 mm silný kruh a přeneste jej do vymazané kulaté koláčové formy.Dejte si záležet, aby těsto dokonale přilnulo ke dnu formy a ihned je poklaďte jablky, která skládejte rovnoměrně do tvaru květiny.
Pak vše zalijte smetanovou směsí. Pečte 55 až 60 minut na 200 stupňů. Koláč servírujte ještě teplý, bohatě pocukrovaný.