Francouzský jablkový koláč

Francouzský jablkový koláč

Francouzské dezerty bývají sice neodolatelné, ale také velmi náročné na přípravu. Výjimkou je tento klasický jablečný koláč, který hravě zvládne i začátečník. Teplá jablka se skořicí mají schopnost prohřát zimou prokřehlý organismus, štěpí tuky a pomáhají urychlit trávení.

Ingredience pro 8 porcí:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce, trochu našlehané
  • 50 g cukru krupice
  • 1-2 kapky vanilkového extraktu nebo esence

Náplň:

  • 3 jablka
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 ml smetany
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujte pomocí rukou těsto a dejte ho asi na půl hodiny odležet do lednice.

Zatímco těsto odpočívá, okrájejte slupku z jablek a zbavte je jádřinců. Každé jablko pečlivě nakrájejte na osm silných plátků a zakápněte je čerstvou citronovou šťávou a nechte je na krátkou dobu vychladit do lednice. Rozšlehejte vejce se žloutkem a cukrem, přidejte do směsi skořici a smetanu. Vše velmi dobře a jemně promíchejte a dejte stranou.

Rozválejte studené těsto na 2 až 3 mm silný kruh a přeneste jej do vymazané kulaté koláčové formy.Dejte si záležet, aby těsto dokonale přilnulo ke dnu formy a ihned je poklaďte jablky, která skládejte rovnoměrně do tvaru květiny.

Pak vše zalijte smetanovou směsí. Pečte 55 až 60 minut na 200 stupňů. Koláč servírujte ještě teplý, bohatě pocukrovaný.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.