Jablečný štrúdl se zmrzlinou

Jablečný štrúdl se zmrzlinou

Upečte si ke kávě nebo k odpolednímu čaji štrúdl podle následujícího receptu. Jde o další podobu klasiky mezi moučníky, kdy ale kupované listové těsto, nahradíme vlastnoručně vytvořeným.

Co budete potřebovat

na těsto
• 150 g hladké mouky
• 75 ml vlažné vody
• 1 špetka soli
• 1 lžíce bílého vinného octa
• slunečnicový olej na potření

na náplň
• 500 g jablek
• 50 g cukru
• 30 g rozdrobeného piškotového korpusu
• mletá skořice
• hrozinky
• strouhaná citronová kůra
• rozpuštěné máslo na potření
• moučkový cukr

Postup

Příprava těsta na štrúdl: všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké těsto, potřete olejem a nechte odpočívat nejméně 20 minut při pokojové teplotě.

Příprava náplně: Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a v misce je smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a hrozinkami. Na závěr přidejte rozdrobený piškotový korpus, aby se těsto dokonale spojilo. Z těsta vyválejte tenký plát, posypejte jej náplní a srolujte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě při teplotě 180 °C přibližně 14 minut.

Štrúdl nakrájejte, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip: pokud chcete trochu pozměnit chuť, přidejte do jablečné náplně pár lesních plodů, například maliny nebo rybíz. Vanilkovou zmrzlinu můžete nahradit zmrzlinou z jahod nebo lesních plodů.

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.