Ovoce a zelenina: Kolik je jedna porce

Ovoce a zelenina: Kolik je jedna porce

Za den byste jich měli sníst pět, ale co to vlastně znamená? Z našeho přehledu pochopíte, že třeba jedním banánem už máte téměř splněno. Ovšem pozor: raději druhy ovoce a zeleniny střídejte, je to skvělá prevence rakoviny.

1porce ovoce odpovídá

  • 1/2 pomeranče
  • 1,5 klementinky
  • 1/4 banánu
  • 1/2 středně velkého jablka
  • 1 kiwi
  • 7 až 8 bobulkám hroznového vína
  • 1/2 grepu
  • 1/8 ananasu
  • 1/2 malého manga
  • 2 švestkám
  • 1 vymačkanému pomeranči
  • 1/2 šálku ovocného kompotu bez přidaného cukru
  • 1 datli
  • 1,5 sušené meruňky
  • 85 ml pomerančového, grepového nebo jablečného džusu
  • 75 ml ananasové- ho džusu
  • 60 ml ovocného smoothie
  • 1 kopečku sorbetu

Snad na ničem se experti  na lidské zdraví  neshodnou tak  jasně  jako na nutnosti  jíst ovoce  a zeleninu, pokud  chceme  být  fit. Formulka, že prospěšné je množství pět porcí za den, se zavedla na základě rozsáhlé studie mezi 50 tisíci americkými  zdravotními sestrami:  ty, které  jedly takovéto  množství ovoce a zeleniny, na tom byly nejlépe. Jak jedna  porce  vypadá,  si můžete  představit podle tabulky sestavené  francouzskou společností PNNS.

Šálky i dlaně

Američané preferují spíše přeměřování  pomocí šálků, a to těch menších čajových. A pokud nemáte váhu ani šálek, stačí prostě dlaň. Při takovém  množství  si můžete  být jistí, že děláte  to nejlepší pro své srdce  a cévy, trávení i imunitu. Tabletky a vitaminové přípravky totiž ovoce a zeleninu  nenahradí, z přírodních  surovin tělo dokáže potřebné látky využít nejlépe. A nejde jen o vitaminy, ale také o minerály a vlákninu.

Pokud hubnete, měli byste příjem ovoce směřovat  spíš  do dopoledních  hodin,  případně si kousek dát večer s jogurtem či tvarohem, má-li vás to zachránit  od sladkostí. Bílkovina je důležitá, protože ovoce ‚uzemní‘, odborně  řečeno  sníží jeho glykemický index a vám hned tak nevyhládne.

1porce zeleniny odpovídá

  • 100 g zelených fazolek,
  • salátu, kapusty,  špenátu,
  • rajčat, žampionů, pórku
  • 75 g mrkve, dýně, srdíček artyčoků, bambusových výhonků
  • 50 g čerstvého hrášku, červené řepy, čerstvého kokosu
  • 125 ml zeleninové krémové polévky
  • 100 ml rajčatového džusu

Lucie Frydecká

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.