Paella s mořskými plody a slávkami

Paella s mořskými plody a slávkami

příprava 15 minut * vaření 25–30 minut * pro 4 osoby * snadné

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu + trochu šalvěje
  • 300 g kulatozrnné rýže na paellu, např. calasparra, či rýže arborio na rizoto
  • 100 ml bílého vína
  • 3 červené papriky (kapie) zbavené semeníku a nakrájené na proužky
  • 900 ml kuřecího vývaru + špetka šafránu
  • 200 g zelených fazolek, i mražených
  • 250 g směsi mořských plodů, mražených
  • 1kg mušlí slávek
  • 1 velký citron (1/2 na šťávu + 1/2 nakrájet na klínky)
  • hrst hladkolisté petržele, hrubě nasekané
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Mražené mořské plody spařte v cedníku horkou vodou a nechte okapat. Rozehřejte ve velké hluboké pánvi olej a mořské plody na něm osmahněte, vyjměte a odložte. Do pánve vsypte cibuli a česnek, nechte je asi 5 minut změknout, pak přidejte papriky a také je osmahněte. Vmíchejte rýži a koření a míchejte na mírnějším ohni další minutu. Zalijte vínem, jež nechte odpařit. Přilijte vývar se šafránem, podle potřeby osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 15 minut téměř doměkka, poté ještě 3–5  minut duste. Dochuťte citronovou šťávou, přihoďte očištěné mušle, přiklopte a prohřívejte, dokud se mušle neotevřou, trvá to asi 2 minuty. Posypte petrželkou a podávejte s klínky citronu.

Tip: Šafrán předem namočte do teplého vývaru, aby se uvolnilo žluté barvivo.

Něco navíc: Paella nese název podle speciální široké a mělké kovové pánve, ve které se ve Španělsku tradičně připravuje. Původně se připravovala na ohni z dřevěného uhlí. Vyzkoušejte také masitou verzi, např. s kuřecím masem nebo kombinace drůbeže, vepřového, telecího, plodů moře a ryb.

Dana Obermajerová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.