Sladký chléb s rozinkami a mandlemi

příprava 45 minut + 1,5 hodiny kynutí + máčení rozinek, pečení 50–60 minut

  • 200 g rozinek
  • 4 lžíce rumu nebo bílého vína, dle chuti
  • 1 kostka droždí
  • 150 ml mléka
  • 70 g světlého třtinového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
  • jemně drcený kardamom z 1–2 tobolky
  • 100 g loupaných mandlí
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 200 g másla + 50 g na potření
  • cukr moučka na posypání

Rozinky spařte vodou, nechte okapat a namočte na pár hodin nebo do druhého dne do rumu nebo vína.

Promíchejte trochu vlažného mléka, nadrobené droždí, 2 lžíce cukru a lžíci mouky na kvásek a nechte ho v teple vzejít.

Zbylou mouku prosejte, smíchejte se solí, zbylým a vanilkovým cukrem, nastrouhanou citrónovou kůrou, kořením, drobně pokrájenou kandovanou kůrou a nasekanými mandlemi. Přilijte vykynutý kvásek, rozinky s nálevem, vejce a žloutek rozmíchané ve zbylém mléce a vše zlehka promíchejte. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo a zadělejte hladké nelepivé těsto. Vytvarujte bochánek, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti 45–60 minut.

Z těsta vyválejte vyšší obdélník, okraje nechte silnější. Delší strany přeložte přes sebe směrem do středu, konce zahněte dospod a hranou dlaně udělejte podélně a uprostřed vzniklé šišky mělkou rýhu. Chléb přeneste na plech na pečicí papír a zhruba za 20 minut přesuňte do trouby rozpálené na 250 °C. Snižte teplotu na 180 °C a pečte 50–60 minut. Upečený chléb ihned potřete máslem, posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout na mřížce.

Tip: Chléb musí být dobře upečený, ale ne vysušený. Připaluje-li se na povrchu, přikryjte ho alobalem. Z této dávky můžete udělat také 2 malé oválné bochníčky.

Dana Obermajerová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.