Salát z červené řepy se zakysanou smetanou a ořechy

Salát z červené řepy se zakysanou smetanou a ořechy

Červenou řepu máme bohužel zafixovanou v paměti jako naloženou ve sladkokyselém nálevu nebo jako zásadní ingredienci ruského boršče. Ale receptů, kde má tahle typicky zimní zelenina hlavní slovo, je mnohem víc, než by se mohlo zdát. Salátek s jemným dresinkem je skvělý jako předkrm nebo jako příloha k masům. A je hotový raz dva a zároveň plný vitamínů!

Ingredience pro cca 4 porce:

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 větší jablko
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • citrónová šťáva
  • 100 g vlašských ořechů
  • sůl, pepř

Postup:

Příprava salátu je velmi rychlá a jednoduchá. Červenou řepu a jablko očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přebytečnou vodu neodstraňujte! Ořechy si rozemelte v mixéru nebo je nasekejte nožem na malé kousky a přidejte je k řepě.

Dresink vyrobíte ze zakysané smetany, majonézy, citrónové šťávy, pepře a soli. Je lepší všechny ingredience zálivky nakonec prošlehat buď ponorným mixérem, nebo ručním šlehačem: dresink bude díky tomu nadýchanější a lahodnější.

Nakonec ho přidejte k řepě a vše důkladně promíchejte. Ideální je nechat salát odstát cca 10 minut v chladu, aby se chutě lépe propojily.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.