Recepty z dýně: Pikantní polévka, kari, bezlepkové muffiny

Recepty z dýně: Pikantní polévka, kari, bezlepkové muffiny

Sychravé podzimní počasí je tady a nastává čas nahradit lehké jídlo vydatnějšími pokrmy. Nejlépe se s přicházející zimou bojuje s plným žaludkem jídla, které zahřeje. Nechte se inspirovat podzimním menu z dýně. Teplá a pikantní polévka z dýně, dýňové kari se zázvorem nebo bezlepkové dýňové muffiny jsou do nepřívětivého počasí ideální.

Pikantní polévka z dýně Hokaido

Ingredience:

1 menší cibule

1 střední dýně Hokaido

1,5l vývaru nebo bujónu

olivový olej

kari koření

pepř (nebo chilli)

sůl

zakysaná smetana

čerstvá bazalka

Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna, a nakrájejte ji na 10 – 15 cm kousky.

Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne. Cibuli nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. Přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte ve varném robotu, dokud dýně opravdu nezměkne.

Dochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky.

Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo.

Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém.

Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.

TIP:

Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.

Tento recept pro vás připravila bloggerka Terka.

Dýňové kari se zázvorem

Ingredience:

1 malá dýně Hokkaidó

1 menší lilek

1 cibule

3 stroužky česneku

1 plechovka krájených rajčat

kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)

1 plechovka kokosového mléka

1 lžíce arašídového másla

2 lžičky kari

šťáva z půlky limetky

hrst nesolených arašídů

olivový olej

čerstvá šalvěj

sůl, pepř

jasmínová rýže (příloha)

Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče KitchenAid. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré. V hluboké pánvi od KitchenAid rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží.

Recept pro vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „CookingwithŠůša“.

Bezlepkové dýňové muffiny

Ingredience (na 12 ks):

1 malá dýně Hokkaido

1 větší jablko (oloupané a zbavené jadřinců)

1 hrnek mandlí

2 hrnky vlašských ořechů

2 vejce

1/4 hrnku mletého lněného semínka

1/2 hrnku rostlinného mléka

med (dle chuti)

1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání

1 lžička kurkumy

2 lžičky skořice

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

Dýni rozpulte, vykrojte vnitřek i se semínky a nakrájejte ji na větší kousky. Dýni nemusíte loupat. Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut do změknutí. Upečenou dýni nechte vychladnout, vhoďte ji do mixéru společně s nakrájeným jablkem a vše rozmixujte dohladka. Mandle a vlašské ořechy nasypte do food processoru a rozmixujte je na jemno. Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, rozmixované ořechy a přidejte ostatní suroviny. Vše promíchejte a lžící naplňte vymazanou formu na muffiny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 50 minut.

Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „CookingwithŠůša“.

Více na www.blog.kitcheaid.cz

Kondice

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.