Závin na čtyři způsoby: Se zmrzlinou, celozrnný, sváteční a s broskvemi

Závin na čtyři způsoby: Se zmrzlinou, celozrnný, sváteční a s broskvemi

Štrůdl nebo chcete-li závin patří mezi nejoblíbenější české dezerty. Aby také ne – tradičně se dělá s jablky, ale využít můžete jakékoli ovoce a nic nezkazíte ani jeho slanou verzí. My pro vás máme hned 4 lahůdkové recepty. Vyzkoušejte je.

Jablečný závin se zmrzlinou

Co budete potřebovat: na závin: 150 g hladké mouky, 75 ml vlažné vody, sůl, 1 lžičku bílého vinného octa, rostlinný olej na potření; na náplň: 500 g jablek, 30 g rozdrobených piškotů, mletou skořici, rozinky, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo, moučkový cukr

Postup:

1. Těsto na závin: zpracujte veškeré suroviny, dokud nezískáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.

2. Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte rozdrobené piškoty, aby se vše spojilo.

3. Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablečnou náplní a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 14 minut. Upečený závin po vychladnutí nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.

Celozrnný jablkový závin

Co budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 50 g celozrnné mouky, 50 g pražených pšeničných klíčků, mouku; na náplň: 4 jablka, třtinový cukr, hrst pšeničných klíčků nebo mletých ořechů, ½ hrsti rozinek, ½ lžičky skořice

Postup:

1. Listové těsto rozválejte na tloušťku 1 centimetr, posypte směsí celozrnné mouky a klíčků. Přeložte a znovu rozválejte na 1 centimetr. Opět posypte moukou a klíčky, přeložte a tak to opakujte zhruba 5x. Pak uložte těsto do mikroténového sáčku a zhruba půl hodiny nechte odležet.

2. Mezitím si připravte jablka; omyjte je, zbavte jadřinců a neloupaná rovnou nakrájejte na kostičky. Vál vysypte hladkou moukou, rozválejte na něm odležené těsto (jeho tloušťka by měla být asi 3 mm) a posypte ho klíčky, jablky, cukrem, skořicí, rozinkami a opět zasypte klíčky.

3. Těsto zaviňte tak, aby vytvořilo klasický závin. Pečte prudce v troubě dorůžova.

Tento závin je chuťově stejný jako ten klasický. Má však spoustu vitaminů B, E a je méně tučný.

Sváteční staročeský závin

Co budete potřebovat: 400 g listového těsta, 120 g másla, 90 g moučkového cukru, 40 g loupaných mandlí, 50 g rozinek namočených v rumu, 5 vajec, 1 lžičku citronové kůry, 260 g brambor uvařených ve slupce, mouku, moučkový cukr

Postup:

1. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte citronovou kůru, rozinky a pokrájené mandle a vše smíchejte s nastrouhanými bramborami. Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho lehce do směsi.

2. Listové těsto rozdělte na 2 nebo 3 díly a vyválejte je na pomoučeném vále na tenké pláty. Každý potřete bramborovou nádivkou, stočte do závinu a přendejte na pečicím papíře vyložený plech (nebo můžete plech důkladně vymazat máslem).

3. Záviny potřete rozkvedlaným vejcem, propíchněte na několika místech vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu po 5 minutách snižte na 180 °C a záviny upečte dozlatova. Vychladlé posypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým a nakrájejte na řezy.

Křehký závin s tvarohem a broskvemi

Co budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, bílé víno, špetku kypřicího prášku do pečiva, špetku strouhané citronové kůry, špetku soli, mouku, tuk na vymazání, bílek, moučkový cukr; na náplň: 300 g měkkého tvarohu, 5 broskví, 80 g moučkového cukru, 50 g změklého másla, 1 žloutek, 30 g strouhaných mandlí, ½ balíčku vanilkového cukru, 2,5 lžíce vanilkového pudinkového prášku, špetku strouhané citronové kůry

Postup:

1. Mouku smícháme s oběma druhy cukru, práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a žloutkem a přilijeme tolik vína, abychom mohli zpracovat hladké těsto, které dobře propracujeme a necháme odležet asi 30 minut v chladu.

2. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a žloutkem. Přidáme tvaroh, strouhané mandle a pudinkový prášek a dobře promícháme.

3. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát a potřeme ho tvarohovou náplní. Povrch poklademe půlkami nebo třetinami broskví a těsto stočíme do závinu, který opatrně přeneseme na vymazaný plech.

4. Povrch závinu potřeme bílkem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme. Hotový závin pocukrujeme.

Kafe.cz

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.